Citadelpark Gent

Buskruitfabriek Cooppal Wetteren

Vliegvelden WO I Regio Gent

WO I Munitiepark Kwatrecht

De Dodendraad

De Hollandstellung - Duitse WO I bunkerlinie

Reichsschüle Flandern - SS-School Kwatrecht

Duitse Atlantic Wall Radarpost - Goldammer

WOI en II Munitiedepot De Ghellinck Zwijnaarde

Duitse gangen onder centrum Gent WOII

Schuilplaatsen voor havenarbeiders Gentse kanaalzone uit de koude oorlog

Het Fort van Eben Emael

KW-linie

WO I - Kwatrecht - Melle

18 daagse veldtocht gekoppeld aan TPG

Neergestorte B17 te Kwatrecht 19-09-1944

De bevrijding WO II van de regio rond TPG

Toestand Belgisch leger ten tijde van mei 1940

Gesneuveldenlijsten:

Contact en onbeantwoorde vragen

Media-aandacht

Copyright

Links

Beschrijving van bruggenhoofd Gent.

Gedetailleerde beschrijving van de bunkers en hun bewapening.

Hieronder vindt u een overzicht van de verschillende types bunkerdeuren, hierna kort de metalen tussendeuren die je kan terugvinden bij de bunkers tegen directe doorbraak tussen de kanonkamer voor vast opgesteld 47mm kanon en de mitrailleurkamer.

Overzicht van de verschillende gebruikte types van deuren in de bunkertjes van bruggenhoofd Gent.

De stalen tussendeuren, voorlopig alleen gebruikt geweest als afscheiding tussen de kanonkamer en de mitrailleurkamer bij de bunkers voor directe doorbraak

Van deze deuren heb ik nog geen plannen kunnen terugvinden in de Moskou-archieven tenzij in het Duitse Denkschrift (zie hieronder). De schets die daar te vinden is, blijkt in realiteit wel niet 100% te stroken met het gammele exemplaar dat we nog terug kunnen vinden op de linie op grondgebied Munte.

Bij de bunker tegen directe doorbraak Mu9, zijn met een beetje oog voor detail, nog de restanten te zien van de deuromlijstingen van een extra deur die zich bevond tussen de kanonkamer voor het vast opgestelde 47mm kanon en de mitrailleurkamer. De metalen restanten zijn allen praktisch verwijderd behalve bovenaan. Deze vaststelling bracht meer duidelijkheid bij een ander merkwaardige vaststelling. Zo blijkt het bunkertje Mu16 dat op privéterrein staat kortbij Mu9, aan de binnenkant voorzien van een merkwaardige metalen deur. Het wil nu wel lukken dat deze metalen deur enkele tientallen jaren geleden gerecupereerd is uit afval dat teruggevonden werd kortbij de bunker Mu9. Deze deur bleek dan ook nog praktisch zonder veel aanpassingen te moeten doen, van afmetingen te voldoen aan de grootte van het deurgat waar ooit een gepantserde deur stond in bunkertje Mu16. De eigenaar van het terrein waar bunkertje Mu16 staat heeft allicht op deze manier een nieuw leven geschonken aan de originele, ondertussen wel in vrij belabberde staat zijnde, tussendeur van de zware bunker Mu9.

Foto Links: Originele deurgat met beperkte restanten deuromlijsting in Mu9. Foto rechts: Gerecupereerde oude stalen tussendeur die ondertussen dienst doet in de bunker Mu16.

restanten deuromlijsting tussen kanonkamer en mitrailleurkamer bunker Mu9 originele tussendeur van Mu9 heden terug te vinden in bunker Mu16