Citadelpark Gent

Buskruitfabriek Cooppal Wetteren

Vliegvelden WO I Regio Gent

WO I Munitiepark Kwatrecht

De Dodendraad

De Hollandstellung - Duitse WO I bunkerlinie

Reichsschüle Flandern - SS-School Kwatrecht

Duitse Atlantic Wall Radarpost - Goldammer

WOI en II Munitiedepot De Ghellinck Zwijnaarde

Duitse gangen onder centrum Gent WOII

Publieke WOII Schuilplaatsen Groot Gent

Het Fort van Eben Emael

KW-linie

WO I - Kwatrecht - Melle

18 daagse veldtocht gekoppeld aan TPG

Neergestorte B17 te Kwatrecht 19-09-1944

De bevrijding WO II van de regio rond TPG

Details van de legers:

Gesneuveldenlijsten:

Contact en onbeantwoorde vragen

Media-aandacht

Copyright

Links

Beschrijving van bruggenhoofd Gent.

Gedetailleerde beschrijving van de bunkers en hun bewapening.

Een overzicht van enkele steeds terugkomende zaken. Hieronder de kabeldoorgangen.

Enkele terugkomende specifieke details van de bunkertjes.

De Kabeldoorgangen.

Bij de meeste bunkertjes kan men telkens nog voorziene kabeldoorgangen terugvinden. Het gaat hem dan over een buisgat van 5cm met daaronder een gelijkaardig gat van 10cm, beiden vrij loodrecht door de muur van de bunker heen. De fijnste kabeldoorgang is normaal voorzien voor telefonie. Het grootste gat was voorzien voor eventueel elektriciteit binnen te brengen. Of deze systemen ooit veel gediend hebben op de linie is zwaar te betwijfelen.

De originele kabeldoorgangen opnieuw zichtbaar bij de bunker A42 te Kwatrecht. U ziet ze binnengaan juist achter de bovenste trap. Ze gaan gewoon loodrecht door de wand die hier ongeveer 1 meter dik is. Zij kwamen juist binnen onder de originele Etagères aan de muren. Hiermee ziet u ook duidelijk hoeveel de vloer van de mitrailleurkamer eigenlijk onder het maaiveld zit.

Wat het telefonienetwerk betreft, zou dit willen betekenen hebben dat dit enkel de mogelijkheid bood voor een systeem van telefonie die de bunkers allen met aparte telefoniekabels van de ene naar de andere verbond. Zulks systeem is sowieso zeer zwak voor sabotage. Dit zou betekenen dat de telefoniedraden praktisch bloot over het terrein zouden lopen of slechts zeer ondiep ingegraven moeten gezeten hebben. Waar de kabels bovenkwamen om in de bunkers binnen te gaan kwamen zij gegarandeerd bloot te liggen aan het oppervlak wat zeker een zeer zwak punt opleverde voor sabotage.

Wat de stroomdraden betreft, is het nog beperkter qua uitleg. Er is op de ganse linie maar één bunker waarvan er sprake is dat hij ooit geëlektrificeerd zou geweest zijn. Dit betreft dan de zware bunker Mu9, vlak naast de Hundelgemse- steenweg te Munte. Het is de heden volledig dichtgemetste
bunker op het schijnwerpergat van de schijnwerper na. Of deze bunker ooit echt elektriciteitsvoorzieningen heeft gehad wordt door de ene bevestigd, door de andere ontkent. Op het plannetje hierboven ziet u in elk geval dat de kabelvoorzieningen achteraan rechts voorzien waren, in de buurt van de manuele ventilator. Aan de binnenkant is deze plek natuurlijk juist een rotzooi zodat ik er nog niet verder heb kunnen in zoeken of er ergens nog restanten of sporen terug te vinden zijn van de originele kabeldoorgang. Let wel op wat u in deze bunker uitricht daar hij ooit bezet is geweest door junkies. Let dus op voor onverwachte gebruikte naalden. (Schets: Moskou-archieven)
mogelijkse lokatie vroegere elektriciteitskast in bunker Mu9

Het is wel een feit dat men achteraan op de muur restanten terugvindt van iets dat ooit een elektriciteitskast met eventueel een teller zou kunnen geweest zijn (foto linksboven). Er is echter totaal niets meer terug te vinden van eventuele stroomdraden langs de muren. Het enige wat wel nog te zien is zijn zeer beperkt, hier en daar haakjes in de muren en langs het plafond wat eventueel toch zou kunnen wijzen op origineel een stroomdraad die van achteraan de kamer naar de voorkant van het gat voor de schijnwerper werd geleid (foto rechtsboven). Waarom deze draden dan ooit allen van kop tot teen zouden verwijderd zijn, mochten ze ooit al bestaan hebben, is wel een raadsel. Het lijkt dus toch dat deze aanwezigheid van elektriciteit altijd een open vraag en mysterie zal blijven bij deze bunker. Mocht er elektriciteit geweest zijn in deze bunker, dan zou deze bunker wel de enige kunnen geweest zijn op de linie voorzien van een elektrische schijnwerper in plaats van één op gas en eventueel ook een ventilator op