Citadelpark Gent

Buskruitfabriek Cooppal Wetteren

Vliegvelden WO I Regio Gent

WO I Munitiepark Kwatrecht

De Dodendraad

De Hollandstellung - Duitse WO I bunkerlinie

Reichsschüle Flandern - SS-School Kwatrecht

Duitse Atlantic Wall Radarpost - Goldammer

WOI en II Munitiedepot De Ghellinck Zwijnaarde

Duitse gangen onder centrum Gent WOII

Schuilplaatsen voor havenarbeiders Gentse kanaalzone uit de koude oorlog

Het Fort van Eben Emael

KW-linie

WO I - Kwatrecht - Melle

18 daagse veldtocht gekoppeld aan TPG

Neergestorte B17 te Kwatrecht 19-09-1944

De bevrijding WO II van de regio rond TPG

Toestand Belgisch leger ten tijde van mei 1940

Gesneuveldenlijsten:

Contact en onbeantwoorde vragen

Media-aandacht

Copyright

Links

Beschrijving van bruggenhoofd Gent.

Gedetailleerde beschrijving van de bunkers en hun bewapening.

Een overzicht van enkele steeds terugkomende zaken. Hieronder de haak voor het sluiten van de camouflageluik of deur voor het schietgat.

Enkele terugkomende specifieke details van de bunkertjes.

Haak voor sluiten van het camouflageluik aan het schietgat.

Aan de bovenkant van elk schietgat, of het nu voor mitrailleur of voor voor een kanon was, zat een metalen oog ingebetonneerd. Dit oog had als enige functie het vastleggen van de ketting die verbonden zat met de camouflageluiken. Hierdoor kon men dan ook enkel de luiken voor de schietgaten openen door eerst aan de binnenkant van de bunker, de ketting los te maken. Er was trouwens in alle bunkers een metalen staaf aanwezig (waarvan ik tot op heden wel nog geen voorbeeld heb kunnen terugvinden), waarmee men het luik van de binnenkant uit kon openduwen na het losmaken van de ketting. Normaal gebeurde dit manueel maar in volle strijd kon dit openen van eventueel nog niet geopende schietgaten een veel te gevaarlijke situatie opleveren als dit aan de buitenkant van het abri moest gebeuren. Sluiten door middel van deze staaf was wel in de meeste gevallen niet mogelijk. In dit geval waren bij gevaar de luiken eenmaal open, open tot men ze eventueel weer aan de buitenkant kon afsluiten.

haak voor sluiten camouflageluik
Linksboven: camouflageluik met duidelijk zichtbaar de ketting die er aan verbonden was. (Schets: Moskou-archieven). Rechtsboven: een schietgat met zeer duidelijk het ijzeren oog bovenaan. Bij het stukje over de Etageres kunt u duidelijk zien dat ook bij de schietgaten voor kanonnen, deze ogen aanwezig waren. Links: een bunker in Nazareth waar deze ogen soms in de hoek van het schietgat zitten, in plaats van centraal bovenaan.