Beschrijving van bruggenhoofd Gent.

Gedetailleerde beschrijving van de bunkers en hun bewapening.

Een overzicht van enkele steeds terugkomende zaken. Hieronder de plafondhaakjes voor het ophangen van een olielampje in de bunkerkamer.

Enkele terugkomende specifieke details van de bunkertjes.

Plafondhaakje voor ophangen bunkerverlichting (olielamp)

plafondhaakje bunkers bruggenhoofd Gent
Centraal aan het plafond vindt men meestal een gelast plaatje op de originele verzinkte plafondplaten. Hierin zat een gaatje met een haakje er doorheen. Dit was origineel voor de bevestiging van bunkerverlichting. Dit was in realiteit beperkt tot een olie- of petroleumlampje. Dit werd in geval van strijd verhangen omdat anders door dit licht het risico zou ontstaan dat men in het donker de schijn

het lampje zou kunnen waarnemen aan de binnenkant van de bunker. Hierdoor zou in het duister de lokatie van de schietgaten te fel verraden worden. De lampen werden in die gevallen dan ook meestal links, vrij kort tegen de voormuur gehangen, weg uit het zicht van het schietgat. (Schets: Moskou-Archieven)

plafondhaakje
Hiernaast ziet u een haakje zoals nog kan teruggevonden worden in enkele van de bunkers. Daaronder ziet u een tweetal vrij alternatieve versies van deze haakjes. Bij de ene is er gewoon een gaatje geboord in de dwarsligger waarna het haakje hierin gedraaid werd. De andere betreft een vrij inventieve versie van het haakje. Merkwaardig dat deze bevestiging toch werd goedgekeurd door het militaire apparaat dat anders toch wel vrij streng was op de correcte uitvoering van de werken.