Beschrijving van bruggenhoofd Gent.

Gedetailleerde beschrijving van de bunkers en hun bewapening.

Een overzicht van enkele steeds terugkomende zaken. Hieronder de schijnwerper die altijd aanwezig was in de bunkers tegen directe doorbraak.

Enkele terugkomende specifieke details van de bunkertjes.

De Schijnwerper, eveneens alleen aanwezig bij de bunkers tegen directe doorbraak.

foto van Magonteaux schijnwerper

Naast de 6 manuele ventilators vindt men op bruggenhoofd Gent ook nog eens 6 bunkers terug die waren voorzien van een schijnwerper. Over de types van schijnwerpers bestaat opnieuw discussie omdat er toch een tweetal types waren die besproken werden in de originele dossiers. Zeker is dat er van het type hiernaast gebruikt zijn om te monteren in de bunkers van bruggenhoofd Gent. Het gaat hier om een schijnwerper op gas van de firma Magonteaux. (Foto: Moskou-archieven)

Opnieuw er en namelijk diezelfde discussie dat de kans bestaat dat Mu9 door het al dan niet aanwezig zijn van elektriciteit, mogelijks een elektrische schijnwerper heeft gehad.

Aan de buitenkant van de bunker zit het schijnwerpergat opnieuw, net zoals de schietgaten verborgen achter een vals raam of een deur. Het is het kleinere vierkante gat zoals men gemakkelijk nog kan zien volledig rechts aan de voorkant van de zware bunker Mu9 te Munte. (zie beide foto's hieronder, foto rechts collectie A. Ombecq)

Aan de binnenkant van de bunker heeft men eveneens zoals bij de ventilator een soort van sokkel. Op deze sokkel stond in vredestijd de ventilator. Het gat aan de binnenkant was afgesloten met een metalen schuif waarvan de geleidingsplaatjes nog kan zien zitten. Als men op een bepaald moment de schijnwerper wenste te gebruiken om de weg waarop hij gericht stond te verlichten, werd de schijnwerper in gang gestoken, de ijzeren schuif opzij getrokken waarna de schijnwerper in de sleuf naar voor werd geduwd. Daarna werd de ijzeren schuif opnieuw dicht geduwd zodat er opnieuw toch geen projectielen konden binnenvliegen langs de opening voor de schijnwerper. Net zoals de manuele ventilators zijn heden geen restanten meer te vinden van de originele schijnwerpers.