De Duitse bunkerlinie - De Hollandstelling - Wereldoorlog I.

Citadelpark Gent

Buskruitfabriek Cooppal Wetteren

Vliegvelden WO I Regio Gent

WO I Munitiepark Kwatrecht

De Dodendraad

De Hollandstellung - Duitse WO I bunkerlinie

Reichsschüle Flandern - SS-School Kwatrecht

Duitse Atlantic Wall Radarpost - Goldammer

WOI en II Munitiedepot De Ghellinck Zwijnaarde

Duitse gangen onder centrum Gent WOII

Schuilplaatsen voor havenarbeiders Gentse kanaalzone uit de koude oorlog

Het Fort van Eben Emael

KW-linie

WO I - Kwatrecht - Melle

18 daagse veldtocht gekoppeld aan TPG

Neergestorte B17 te Kwatrecht 19-09-1944

De bevrijding WO II van de regio rond TPG

Toestand Belgisch leger ten tijde van mei 1940

Gesneuveldenlijsten:

Contact en onbeantwoorde vragen

Media-aandacht

Copyright

Links

De Hollandstellung

Algemeen lot van de bunkertjes van de Hollandstellung.

Waar de bunkertjes in woonkernen terechtkwamen, moesten ze de laatste jaren steeds meer ruimte maken voor nieuwe bouwgronden. Op kouters werden ze net zoals bij Bruggenhoofd Gent in de jaren 70 al eens ondergraven en zo uit het zicht gewerkt. Op weilanden, kouters en bossen zijn ze het meest blijven staan.

In de tweede helft van de 20e eeuw kreeg deze bunkerlinie het zwaar te verduren. De bunkertjes moesten één voor één plaats ruimen voor de nieuwe tijden. Vooral in de buurt van de Gentse kanaalzone en in de gebieden die moesten plaats ruimen voor de uitbreiding hiervan, verdwenen de bunkertjes werkelijk als sneeuw voor de zon. Zo zijn er nog nauwelijks exemplaren te vinden van de eigenlijke Hollandstellung in de huidige Gentse kanaalzone waar ze ooit zo talrijk opgesteld stonden. De laatste 4 exemplaren op Evergem verdwenen mee met het eveneens verdwenen dorpje het Zandeken.

Vanaf 2015 geniet deze bunkerlijn als geheel een beschermingsstatus. Dit wil wel niet zeggen dat alle bunkers effectief als monument beschermd zijn. Dit houdt wel in dat alle structuren die er deel van uitmaken in elk geval niet meer gesloopt mogen worden zonder advies in te winnen bij de Dienst Erfgoed. Wel zijn ondertussen ook bepaalde clusters effectief beschermd als monument en daardoor definitief tenzij er echt zeer grondige redenen zouden ontstaan, beschermd tegen verdere slopingen allerhande. Een regio die zo beschermd werd is Ertvelde. Het mag wel een schande zijn dat er in de 2 a 3 jaar voorafgaand aan de beschermingsprocedure op Ertvelde alleen nog 3 bunkers werden gesloopt, 1 hiervan zelfs terwijl hij officieel in het beschermingsdossier reeds was opgenomen.

Bronnen gebruikt voor deze webpagina:

  • De Duitse bunkerlinie van Steendorp Vrasene 1917 - Raymond Van Meirvenne.
  • Buskruit en Sauerkraut - een uitgave van het Gentse stadsarchief.
  • Agentschap Onroerend Erfgoed 2017: Hollandstellung https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/127073 (geraadpleegd op 19 augustus 2017).

De Hollandstellung