a1
 
Bunkernummer
A1
Oud Bunkernummer
CA8
Lokatie
Astene
Toegankelijkheid
Schietgaten vrij - toegang nog volledig afgesloten
Aantal kamers
2 achteraan verbonden kamers en een sas
Aantal schietgaten
2
Type geschut
2 x MI
Bijhorende vuurrichting
Zuiden

Korte beschrijving van de bunker

 • Uitwendige kenmerken.
 • Hij was volledig ommuurd met baksteen.
 • Het linker schietgat was gecamoufleerd als een deurgat en zat verborgen achter een valse deur uit Noors rood dennenhout bekleed op een (houten) raam van 1,00 m x 2.00 m.
 • Het rechter schietgat voor mitrailleur was gecamoufleerd als een vals raam. Het bevond zich achter luiken in verzinkt plaatijzer met daarop een raam uitgewerkt in noors rood dennenhout. Elk luik was 0.50m x 1.40m groot. De luiken openden in twee richtingen.
 • Op de linker zijkant gericht op de weg bezat de bunker nog een vals raam. Dit valse raam was uitgewerkt in verzinkt plaatijzer met daarop een raam uitgewerkt in noors rood dennenhout. Het raam was 1.00m x 1.40m groot.
 • Er zijn nog heel veel restanten van de originele ommuring aanwezig bij deze bunker.
 • Het bunkertje had een zadeldakje opgetrokken in rood dennenhout. De dakbedekking bestond uit rode Boomse dakpannen.
 • Om het bunkertje te betreden was het toegangssas voorzien van enkele in beton gegoten treden. Beneden in dit sas was een sterfputje voorzien.
 • Het geheel zat verborgen achter een haag, planten en struiken.
 • Het globale uitzicht was dit van een bijgebouw bij een boerderij.
 • Structuur.
 • De bunker bestaat uit twee kamers die achteraan met elkaar verbonden zijn en een toegangssas.
 • Hij was voorzien voor het opstellen van twee mitrailleurs.
 • Opmerkingen.
 • Het is de eerste bunker van de voorlinie beginnend vanaf Astene. Hij sluit meteen aan op de voorlinie op de linker kant van het steunpunt Astene. De dichtstbijzijnde bunker van dit steunpunt was de verdwenen bunker As3 (154 m) die meteen naast de spoorlijn lag, vuurrichting richting Deinze. De eerstvolgende bunker van de voorlinie was de eveneens verdwenen A2 (343 m) waarmee deze bunker in hoek opgesteld was, zodanig dat ze samen een grotere gezichtshoek en vuurbereik hadden.
 • Naast de standaardopstelling van Maximmitrailleurs was deze bunker ook nog voorzien voor de opstelling van Hotchkiss- of Coltmitrailleurs.
 • Er zijn geen directe sporen van strijd.
 • De bunker is gedeeltelijk vrij, de schietgaten zijn vrij, de eigelijke toegang is nog steeds dichtgemetst.
 • Aan de zijkant van het toegangssas zijn nog restanten aanwezig van nepbaksteentjes met de originele kleuren op.
 • Qua globaal uitzicht betreft het zeker één van de fraaiere nog bestaande bunkers op de linie.
 • Op basis van de hoeveelheden toegepast binnen de bouwproject A en B voor gelijkaardige bunkertjes, gecombineerd met de toegepaste basisprijzen zoals in het bestek van bouwproject C terug te vinden, werd een eerste benaderende prijs bepaald voor elk van de bunkertjes. Deze detailprijzen werden daarna herrekent via de regel van 3 op basis van de werkelijke projectprijs zoals terug te vinden in het bestek en de totaalprijs zoals zelf op basis van de gemaakte veronderstellingen, bekomen. Op die wijze moet dit bunkertje ongeveer 57.060,15 Bef gekost hebben.
 • Als men hier nog eens een aantal zaken gaat bijtellen die niet dienden ingecalculeerd te worden door de bouwfirma's maar rechtstreeks werden aangeschaft door de militaire overheid zoals bv chardomes, koepels, ventillatoren,... moet de totale kostprijs ongeveer op 57.560,15 Bef hebben gelegen.
 • Ter info: 1 BEF in 1934 komt ongeveer overeenkomt met een bedrag van 74 BEF (1.84€) in 2013, een "factor 74" dus.

Routebeschrijving om deze bunker te vinden

 • Volg in Astene de Pontstaat richting kerk. U kruist de spoorlijn waar origineel As3 op de rechter kant lag. U ziet schuin voor u naast de weg deze bunker liggen op de linker kant.
Bijhorende foto's
Origineel plannetje van deze bunker.
a1
Doorsnede AB horende bij bovenstaand grondplan.
Doorsnede CD bij het grondplan
In het Duitse Denkschrift stond nog deze mooie foto van een gecamoufleerde bunker van Bruggenhoofd Gent. De bunker A1 komt perfect overeen met deze afbeelding. U ziet duidelijk het valse raam op de zijkant. Links vooraan zit de uitstekende neus. Hij had een pannendak. Het terrein is gescheiden van de Pontstraat met een vrij brede gracht. De schelf van een boerderij op de achtergrond is heden ook nog aanwezig op de achtergrond bij deze bunker.
klassieke foto van gecamoufleerde bunker, mogelijks bruggenhoofd Gent
Dit is eveneens een foto van deze bunker, allicht daterend van eind jaren '80. Heel duidelijk ziet u achteraan de stal of schelf die ook op de vorige foto zichtbaar is. Het enige wat de gelijkenis met de eerste foto tegenspreekt is dat het venster op de linker zijkant verder naar de achterkant van de muur blijkt te zitten. Dit is echter misleidend daar de achterhoek in baksteen hier ontbreekt. In realiteit moet men hier zeker nog een een meter baksteen zijmuur bijdenken. (Foto: Collectie G. Antheunis)
Foto van bunkertjes daterend van rond 1995. Opnieuw wordt alles wat bij voorgaande foto's reeds gezegd werd over de gelijkenis met de originele foto nog eens bevestigd. (Foto: Collectie G. De Jong - Simon Stevin Stichting)
Zicht op de achterkant van de bunker anno 2006 zoals men hem te zien krijgt als men Astene uit rijdt op de linker kant van de weg meteen na de spoorweg. Merk duidelijk op dat de bakstenen zijgevel links gedeeltelijk ontbreekt waardoor het heden lijkt alsof het valse raam meer naar de achterkant staat. Dit is dus maar valse schijn. Het kleine ronde valse raam, ook ossenoog genoemd, staat niet op het originele plan.
a1
Rechter zijkant met het nog dichtgemetste toegangssas.
a1
Mooie restanten van nepbaksteentjes gecementeerd op de zijkanten van het toegangssas, nog in de originele camouflagekleuren.

 

a1
Vooraanzicht. Het linker schietgat was gecamoufleerd als een deurgat, het rechter als een vals raam.

 

voorliniebunker A1 Astene
Enkele foto's van het bunkertje anno 2010. Mooi zicht op het fraaie ossenoog en de ontbrekende bakstenen achterhoek achter het valse raam. (Foto: M. Demoor)
Vooraanzicht. (Foto: Oswald Pauwels)
Linker zijkant. (Foto: Oswald Pauwels)
Oswald Pauwels
 
Vorige (As8)
Volgende (A2)
Volgende (A2)