a21
 
Bunkernummer
A21
Oud Bunkernummer
EB3
Lokatie
Baaigem
Toegankelijkheid
Toegang nog afgesloten. Schietgaten beiden gedeeltelijk vrij.
Aantal kamers
2 achteraan verbonden kamers en een sas
Aantal schietgaten
2
Type geschut
2 x MI
Bijhorende vuurrichting
Westen - Zuidwesten

Korte beschrijving van de bunker

 • Uitwendige kenmerken.
 • Een ruw stenen uiterlijk.
 • Origineel geverfd in een okerkleurige grondkleur. Hierop waren lichtgroene en groene vlekken aangebracht. De gele kleur is nog terug te vinden aan de binnenkant van het schietgat. De groene tinten zijn nog terug te vinden aan de binnenkant van het extra toegangssas van deze bunker (achter de gemetste muur aan de linker zijkant van de bunker).
 • Men merkt wel op dat het ruwe stenen uiterlijk stopt op de zijkanten en op de uitstekende neus. Dit komt omdat de bunker grotendeels zat ingegraven in de helling van het terrein ter plaatse. Het terrein is in het verloop van de jaren sterk afgelaagd. U ziet duidelijk dat het terrein errond grote niveauverschillen kent.
 • Beide schietgaten zaten verborgen achter metalen valluiken van 0.96m x 0.325m (BxH).
 • Vooraan de bunker waren nog 5 gewapend betonnen palen (op één van de plannetjes zichtbaar). Hierdoor liepen gegalvaniseerde stalen draden om de schietgaten totaal onbereikbaar te maken voor belagers van de voorzijde komende.
 • Het toegangssas was volledig uitgewerkt in baksteen en omvatte een verticale trap (origineel is er sprake van 1.50m trap) maar dit is in praktijk minder. Dit werd gevolgd door nog een aantal in beton uitgewerkte trappen (en dit zijn er in praktijk allicht meer dan origineel voorzien). Onderaan in dit toegangssas was een sterfput voorzien. Deze toegangskuil was bovenaan afsluitbaar met specifiek ontworpen betonnen dallen.
 • Structuur.
 • Twee achteraan verbonden kamers en een sas.
 • De toegang tot het sas zit in feite op de linker zijkant. Men komt de bunker binnen in de richting van de schietgaten, iets dat men bij niet zoveel bunkers terugvindt. De toegang zit achter een hoek gemaakt met een grote keermuur. Daar kon men origineel via een trap naar beneden het klassieke toegangssas van de bunker betreden.
 • Ook nog opmerkelijk bij deze bunker is dat de schietgaten onderling een beperkte hoek maken waardoor ze niet volledig hetzelfde schootsveld hebben.
 • Opmerkingen.
 • Het is een voorliniebunker tussen steunpunt Semmerzake en Muntekouter tussen A20 (360 m) en A22 (155 m). Hij staat in hoek opgesteld met A20 om zo een groter gezichtsbereik en schietbereik te hebben.
 • De bunker was standaard voorzien voor de opstelling van Maximmitrailleurs. Daarnaast was hij ook voorzien voor de opstelling van Hotchkiss- en Coltmitrailleurs.
 • De bunker is gedeeltelijk vrij. De twee schietgaten zijn beperkt vrij, de toegang van het extra toegangssas is versperd door een gemetste muur. Achter deze muur zit een trap naar beneden naar de eigenlijke toegangsdeur van de bunker (het ijzeren poortje). Deze toegang is eveneens nog volledig dichtgemetst.
 • De bunker heeft geen directe sporen van strijd.
 • Hij is vergelijkbaar met de Molenbunker te Gijzenzele (AV10).
 • Op basis van de hoeveelheden toegepast binnen de bouwproject A en B voor gelijkaardige bunkertjes, gecombineerd met de toegepaste basisprijzen zoals in het bestek van bouwproject E terug te vinden, werd een eerste benaderende prijs bepaald voor elk van de bunkertjes. Deze detailprijzen werden daarna herrekent via de regel van 3 op basis van de werkelijke projectprijs zoals terug te vinden in het bestek en de totaalprijs zoals zelf op basis van de gemaakte veronderstellingen, bekomen. Op die wijze moet dit bunkertje ongeveer 63.143,72 Bef gekost hebben.
 • Als men hier nog eens een aantal zaken gaat bijtellen die niet dienden ingecalculeerd te worden door de bouwfirma's maar rechtstreeks werden aangeschaft door de militaire overheid zoals bv chardomes, koepels, ventillatoren,... moet de totale kostprijs ongeveer op 63.643,72 Bef hebben gelegen.
 • Ter info: 1 BEF in 1934 komt ongeveer overeenkomt met een bedrag van 74 BEF (1.84€) in 2013, een "factor 74" dus.

Routebeschrijving om deze bunker te vinden

 • De bunker ligt op de rechter kant van de Baaigemstraat als men komt van het centrum van Baaigem. Hij ligt net voor een landweg die omhoog loopt richting van de molen van Baaigem.
Bijhorende foto's
Origineel inplantingsplan van deze toch speciale bunker. Merk hoe alleen het voorste gedeelte zichtbaar was. De rest zat volledig ingewerkt in een grondheuvel.
Origineel plannetje van deze bunker. Merk de extra keermuur op aan de ingang van de bunker, die grotendeels ingewerkt zat in de grond.
a21
Originele doorsnede AB van bovenstaand plan. Merk de werkwaardige metalen constructie. Dit moet op de linker kant tegen de berm grond daar gezeten hebben. De gaten zullen gediend hebben om gegalvaniseerde metalen draden door te spannen zodat de schietgaten van de voorkant van de bunker komende onbereikbaar moeten geweest zijn voor eventuele belagers. Op het plan staat erbijgeschreven "Steunband-Support".
Originele doorsnede CD van bovenstaand plan. Het toegangssas is zeker uniek op gans de linie. Deze schets is gekeken naar de schietgaten toe al zijn deze beiden niet getekend.
Achterkant van deze bunker. De foto moet ergens dateren van rond 1985 daar hij afkomstig is uit het boek "Baaigem" van Mr Antoine De Smet. (Foto: Rene De Smet)
oude foto bunker A21 uit het boek Baaigem van Mr Antoine De Smet
De bunker zoals hij er uitzag anno 1995. Het is ook één van die bunkers dat in de laatste 30 jaren nog nauwelijks van uitzicht is veranderd. (Foto: G. De Jong - Simon Stevin Stichting)
De bunker zoals hij heden nog altijd terug te vinden is langs de kant van de weg.
bunker A21 te Baaigem ingebouwd in grondheuvel
Vooraanzicht op de bunker. Merk enerzijds de hoek op die de schietgaten onderling met elkaar maken. Links ziet u ook de keermuur die origineel bedoeld was voor het tegenhouden van de grond waarin de bunker ingegraven zat. U merkt ook duidelijk op dat het ruwe stenen uiterlijk stopt waar de bunker onder de grond zat.
a21
Vooraanzicht en de gladde rechter zijkant die totaal verborgen zat onder de grond.
a21
Detail van deels geopende schietgat. Onderaan de nog originele scharnieren van het verdwenen metalen luik om het schietgat af te sluiten in vredestijd.
Binnenzicht door het meest rechtse schietgat. De bunker is binnenin ontdaan van al het ijzerwerk.
Achterkant van de bunker.
a21
Detail van het dichtgemetste toegangssas achter een grote keermuur.
a21
Detail van het toegangssas achter de grote keermuur die men vanop de weg kan zien. Hier ziet men achteraan de nog dichtgemetste toegang (waar ooit het ijzeren toegangspoortje stond). Ook nog opvallend omdat dit gedeelte bovenaan afgesloten is daardoor beschut van regen is gebleven, de lichtgroene en bruine camouflagekleuren op de muren.
Terugblik gefotografeerd met de rug tegen de achterwand zichtbaar op vorige foto. U kijkt hierdoor op de met baksteen dichtgemetste toegang. Deze kuil was bovenaan deels met gewapend betonnen platen afgedekt zoals ook op deze foto deels nog te zien.
 
Vorige (A20)
Vorige (A20)
Volgende (A22)
Volgende (A22)