av16
 
Bunkernummer
AV16
Oud Bunkernummer
AW15
Lokatie
Wetteren
Toegankelijkheid
Volledig vrij maar totaal onbereikbaar in de groenzone van een chemisch bedrijf
Aantal kamers
2 achteraan verbonden kamers en een sas
Aantal schietgaten
2
Type geschut
2 x MI
Bijhorende vuurrichting
Oosten-Noordoosten

Korte beschrijving van de bunker

  • Uitwendige kenmerken.
  • De hoeken van de bunker waren afgewerkt met baksteen en het geheel was glad gecementeerd.
  • De schietgaten zaten verborgen achter houten luiken in Noors rood dennenhout, openend in 2 richtingen (samen 1,00 x 1,40 meter - BxH). Op deze houten luiken waren bijkomend nog eens valse houten ramen gekleefd.
  • Het bunkertje had een zadeldak in Rode Noorse den en het dak zelf was bedekt met klassieke rode Boomse pannen.
  • Wel merkwaardig is dat de bestaande grondplannen van deze bunker totaal niet kloppen met wat ooit is gebouwd. Zo stonden net zoals bij het bunkertje D21 (Dokter François te Kwatrecht) en de bunker A41 (achter het kerkhof te Kwatrecht) de puntgevels aan de achter- en voorkant van de bunker en niet op de zijkanten. Dit is dus wel foutief terug te vinden op de plannen van de bunker.
  • Rondom de bunker stonden verschillende notelaars en elzenbomen.
  • Het terrein was deels omgeven door een haag waarin een poortje was voorzien om via daar het bunkerterrein te kunnen betreden.
  • De toegang van de bunker is ook foutievelijk naar de kant van de spoorlijn getekend terwijl hij in praktijk, allicht door het ontbreken van het nooit gebouwde kamertje achteraan de tweede mitrailleurkamer, naar de kant van het industrieterrein zit.
  • Het globale uitzicht was dit van een klein huisje naast de spoorlijn op een al even klein lapje grond verborgen tussen vele aanplantingen.
  • Structuur.
  • Twee achteraan verbonden kamers en een sas.
  • Elke kamer was voorzien voor het opstellen van een mitrailleur.
  • Het extra kamertje van 1,00 x 1,60 m achteraan de 2e mitrailleurkamer is zonder de plannen nog te wijzigen in oktober 1934 geseponeerd en nooit zo gebouwd geweest.
  • Opmerkingen.
  • Het is een vooruitgeschoven bunker op de voorlinie tussen steenweg Aalst-Gent en Schelde, tussen AV15 (395 m) en A43 (110 m).
  • De bunker was standaard voorzien voor de opstelling van Maximmitrailleurs. Daarnaast was hij eveneens voorzien om Hotchkiss- of Coltmitrailleurs te kunnen opstellen.
  • Het bunkertje zijn aandeel in het bouwproject A bedroeg origineel 66.655,57 Bef. Met inbegrip van wat gemeenschappelijke kosten zoals onder andere de niet individueel verdeelde beplantingen moet deze prijs allicht opgetrokken worden tot 67.240,57 Bef. Als men hier nog eens een aantal zaken gaat bijtellen die niet dienden ingecalculeerd te worden door de bouwfirma's maar rechtstreeks werden aangeschaft door de militaire overheid zoals bv chardomes, koepels, ventillatoren,... moet de totale kostprijs ongeveer op 67.540,57 Bef hebben gelegen.
  • Ter info: 1 BEF in 1934 komt ongeveer overeenkomt met een bedrag van 74 BEF (1.84€) in 2013, een "factor 74" dus.
  • Zijn vuurrichting is volledig gericht op de spoorlijn komende uit richting Wetteren.
  • Hij was dan ook in hoek opgesteld met de bunker A43 juist naast de steenweg. Hun centrale kijkrichting was gericht op de spoorlijn.
  • De bunker staat op de achterkant van de groenzone, tegen de spoorlijn, van een chemisch bedrijf. De binnenkant van de bunker is een puinhoop van rommel en achtergelaten afval.
  • Het is heden wel te betreuren dat het chemisch bedrijf met zijn omheining de bunker niet heeft laten links liggen. Ze hadden hem uiteindelijk beter net buiten hun terrein laten vallen en hun omheinig zodanig gezet dat de bunker niet meer zou zijn inbegrepen in hun afgespannen domein. In dat geval had de bunker (die hen toch niet interesseert) nog bijkomend bereikbaar en eventueel openstelbaar geweest voor bezoekers via het fietspad langs de spoorlijn die er nu juist naast loopt.

Routebeschrijving om deze bunker te vinden

  • De bunker staat op de achterkant van de groenzone van een chemisch bedrijf op het industrieterrein Neerhonderd te Wetteren. Wegens de regels en wetten die gelden op zo een chemisch bedrijf laten zij zo goed als niemand toe om deze bunker te bezoeken.
  • U kunt de rechter zijkant en een beetje de voorkant zien als u de bunker probeert te bereiken via de spoorlijn die achter de groenzone passeert. De spoorlijn was namelijk ook het doel waarop deze bunker gericht was.
  • Daar deze bunker op het privéterrein van een chemische firma staat zou ik ook willen vragen de privacy van de eigenaars te respecteren en het bedrijf niet proberen te betreden zonder expliciete toelating.
Bijhorende foto's
Terreinschets horende bij dit bunkertje. Gezien het bunkertje de spoorlijn bewaakte richting Kwatrecht station, zie bovenaan op de schets de spoorlijn aangegeven. De schets klopt echter zeker niet met wat uiteindelijk is gebouwd daar de toegang van de bunker heden langs de andere kant is getekend als op deze schets. Het geheel was omheind met een afsluiting en beplant met allerhande struiken en bomen.
Origineel grondplan van deze bunker. Deze bunker heeft opnieuw een extra kamertje op plan achter de tweede mitrailleurkamer. In realiteit is dit niet gebouwd. Ook is door het niet bouwen van dit bijkomende kamertje, allicht vrij laat beslist de toegang ook effectief via de andere zijde te maken in plaats van via de kant van de spoorlijn. Hier zijn echter geen correcte plannen van teruggevonden tot op heden.
Doorsnede AB bij vorig grondplan. Het geheel had het uitzicht van een kleine woning. Zoals reeds in de tekst vermeld, is de puntgevel verkeerd getekend bij wat ooit werd uitgevoerd. Op deze doorsnede hadden geen puntgevels mogen staan.
Doorsnede CD bij bovenstaand grondplan. Zelfde opmerking als hierboven, hier hadden juist puntgevels moeten staan.
Effectieve oude foto's van dit bunkertje heb ik nog niet kunnen terugvinden. Dit oude fotootje van de spoorlijn toont wel op de achtergrond de kerk van Kwatrecht. Er is nog geen sprake van de industriezone Neerhonderd. Het bunkertje moet het kleine obstakel zijn die we juist achter de aankomende trein kunnen zien, links van de spoorlijn.

Vooraanzicht op dit bunkertje anno 1995. Het bunkertje was toen nog niet zo verstoken en overgroeid als men het vandaag terugvindt. (Foto: Collectie G. De Jong - Simon Stevin Stichting)

Van kortbij gefotografeerde voorkant van de bunker. Merkwaardig genoeg zijn alle ventillatieroostertjes bij deze bunker verdwenen. (Foto: Collectie G. De Jong - Simon Stevin Stichting)

detail vooraanzicht bunker

Voorkant van het bedrijf waar de bunker achteraan de groenzone staat. Hij staat namelijk totaal verborgen tussen het groen dat u achteraan rechts naast de silo kunt zien.

av16
zicht op het bosje aan de achterkant van de groenzone, tegen de spoorlijn. Volledig op de achterhoek tegen de omheining staat deze bunker. Heden is deze lokatie veel gemakkelijker te bereiken omdat hier een fietspad is aangelegd dat u tot naast het bunkertje brengt.
av16
De rechter zijkant van de bunker zoals u hem kon zien doorheen de omheining anno 2006 (voor de aanleg van het fietspad).
av16
Vooraanzicht op de bunker anno 2006. Het bunkertje zit totaal verborgen onder de wilde braamstruiken. Het is voor onwetenden praktisch onvindbaar.
Zicht op de voorkant van de bunker, enorm verborgen onder de braamstruiken.
av16
Beperkt geopende toegang van de bunker.
Binnenzicht in eerste mitrailleurkamer, net achter de toegang.
Gang tussen de beide mitrailleurkamers. Achteraan komt de rommel uit de tweede kamer al goed in zicht.
Tweede mitrailleurkamer. Deze kamer is nauwelijks te betreden door de massale rommel die erin rondslingert. het rechter muurtje vooraan voor de opstelling van de driepikkel van een Hotchkiss- of Coltmitrailleur, bevat nog een originele houten blok.
Jammer te moeten vaststellen dat allicht de staat van de bunker aan de binnenkant aan de oorzaak ligt om zo moeilijk te doen over het bezoeken van het bunkertje. Waarschijnlijk heeft deze inhoud weinig te zien met de originele functie van het gebouwtje.
Dit is de wijze waarop het bunkertje sinds 2010 te zien is langs het nieuwe fietspad. Ongelukkig behoort het bunkertje nog steeds tot de groenzone van het chemisch bedrijf Superfoss die in feite niet zo echt gesteld is op het stukje militair erfgoed in hun achtertuin. Mocht een gemeente zoals Wetteren hier wat initiatief nemen, kan het toch niet zo moeilijk zijn dit perceeltje onder hun beheer te nemen en het bunkertje aan de andere kant van de omheining te krijgen zodat dit perceeltje eens degelijk zou kunnen worden opgeruimd, beter toegankelijk gemaakt en als erfgoed aan de mensen aangeboden worden.
Op de rechter zijkant zijn trouwens ook nog deze twee zwaardere projectielinslagen zichtbaar.
Vooraanzicht op het bunkertje achteraan het terrein van Superfoss na het aanleggen van het fietspad. Het bunkertje lijkt wel sinds het aanleggen van het fietspad door het bedrijf iets minder aan het zicht onttrokken.
Dit is een detail van de bunker boven de schietgaten. Bovenaan zie je duidelijk restanten van verdwenen puntgevels. Er ligt zelfs nog wat origineel baksteenwerk van op het dak. Dit duidt er dus op dat de afwerking nooit is gebeurd zoals op de plannen vermeld. Op de plannen staan de puntgevels naar de zijkanten. U kunt trouwens ook op de zijkanten de ijzeren haken zien zitten waarmee vroeger de houten randbalken werden bevestigd voor de dakconstructie, wat ook deze theorie bevestigt.
Detail van het meest rechtse schietgat. Ook hier zitten wel enkele projectielinslagen op.
 
Vorige (AV15)
Vorige (AV15)
Volgende (D19)