b15
 
Bunkernummer
B15
Oud Bunkernummer
GE1
Lokatie
Eke
Toegankelijkheid
Bunker is volledig vrij maar op privéterrein gelegen.
Aantal kamers
1 kamer met achteraan een sas
Aantal schietgaten
1
Type geschut
1 x MI
Bijhorende vuurrichting

Zuid - Zuidoosten

Korte beschrijving van de bunker

 • Uitwendige kenmerken.
 • Het geheel was ommuurd met baksteen.
 • Het schietgat was gecamoufleerd als een vals raam. Het had nog een vals raam op de rechter kant en nog eens twee op de linker kant.
 • Hij had een zadeldak in blauwe Boomse pannen.
 • Het bunkertje was gecamoufleerd als een bijgebouwtje bij de boerderij.
 • Hij zat ook gedeeltelijk verborgen achter een haag.
 • Structuur.
 • Eén kamer en een sas.
 • Bunkertje was voorzien voor het opstellen van 1 mitrailleur.
 • Opmerkingen.
 • Het is één van twee kort bij elkaar opgestelde achterliniebunkertjes tussen steunpunt Eke en de Schelde. Het is tevens het laatste bunkertje voor de Schelde. Hij ligt op 145 meter van B14 en op 825 meter van de Schelde.
 • Het bunkertje is enkel voorzien voor de opstelling van de standaard Maximmitrailleur.
 • Het zit heden zeer goed verstopt daar het ingewerkt zit in de zijkant van een schelf voor koeien, aangebouwd bij een boerderij.
 • Op basis van de hoeveelheden toegepast binnen de bouwproject A en B voor gelijkaardige bunkertjes, gecombineerd met de toegepaste basisprijzen zoals in het bestek van bouwproject G Lot I terug te vinden, werd een eerste benaderende prijs bepaald voor elk van de bunkertjes. Deze detailprijzen werden daarna herrekent via de regel van 3 op basis van de werkelijke projectprijs zoals terug te vinden in het bestek en de totaalprijs zoals zelf op basis van de gemaakte veronderstellingen, bekomen. Op die wijze moet dit bunkertje ongeveer 46.980,71 Bef gekost hebben. Een prijs die zeker vrij hoog ligt vergeleken bij de kostprijs van gelijkaardige bunkertjes bij andere bouwfirma's.
 • Als men hier nog eens een aantal zaken gaat bijtellen die niet dienden ingecalculeerd te worden door de bouwfirma's maar rechtstreeks werden aangeschaft door de militaire overheid zoals bv chardomes, koepels, ventillatoren,... moet de totale kostprijs ongeveer op 47.230,71 Bef hebben gelegen.
 • Ter info: 1 BEF in 1934 komt ongeveer overeenkomt met een bedrag van 74 BEF (1.84€) in 2013, een "factor 74" dus.

Routebeschrijving om deze bunker te vinden

 • Eke, achterliniebunker.
 • Het bunkertje ligt volledig op privéterrein en kan enkel bezocht worden mits toestemming van de eigenaar van de boerderij. Respecteer de privacy aub.
Bijhorende foto's
Originele terreinschets van dit bunkertje.
Origineel grondplannetje van dit bunkertje. De camouflagemuren volgden de betonnen randen van het beton totaal niet en gaven het geheel een rechthoekig uitzicht.
b15
Doorsnede AB bij bovenstaand grondplan.
Doorsnede CD bij bovenstaand grondplan.
Vooraanzicht van het bunkertje anno 1995. Het bunkertje had origineel het uizicht van een bijgebouwtje bij de boerderij waar het bijstond. (Foto: Collectie G. De Jong - Simon Stevin Stichting)
Achterkant van het bunkertje dat hier nog altijd solitair bij de boerderij staat. (Foto: Collectie G. De Jong - Simon Stevin Stichting)
Anno 2006 vindt men dit bunkertje als volgt terug. Het zit totaal verstoken tussen het groen en is overbouwd met het dak van een koeienstal.
b15
Voorzijde van het bunkertje. U ziet het schietgat dat origineel gecamoufleerd was als een raam.
b15
Restanten van een vals raam op de rechter zijkant van de bunker.
Achterkant van het bunkertje anno 2006.
b15
Achterkant en linker zijkant van de bunker .
b15
Anno 2012 is dit de blik die men nu nog heeft op de achterkant van de bunker. Hij zit een heel stuk meer verstoken achter 2 voedersilo's van een een stal bij van een boerderij.
Achterkant en toegang van het bunkertje na de aanpassingen.
Dit is de zeer ruwe achterhoek van de bunker. Het valt toch wel te zien dat het beton ooit zeer droog gestort is geweest. Daarnaast valt het ook op dat het beton wel zeer grof werd samengesteld, het is te zeggen met veel te weinig fijn materiaal.
Bij dit bunkertje vindt men nog restanten van smal bandijzer mee ingegoten in de betonwand. Dit diende om de baktsteen camouflage die achteraf tegen de bunker werd gezet, beter te laten hechten (verankeren) op het beton.
In het duister kan men vanuit de stal de bunker achteraan zien staan. Deze kant is hij totaal vergaan tot een kaal blok beton.
Toegang van de bunker die zoals vele andere bunkertjes periodes van het jaar onder water staat. Ook leuk om op te merken is dat het granaatwerpgat vanuit de mitrailleurkamer in dit geval uitkomt binnen in dezelfde bunker, in het toegangssas.
Binnenkant van dit bunkertje. Omwille van zijn lokatie meteen naast de koeienstal is de binnenkant enorm stoffig en niet echt vrij van spinnen te noemen.
Terugblik in het sas dat in dit geval de volledige breedte van de bunker omvat. Achteraan is dit bunkertje namelijk het breedst.
De mitrailleurkamer van dit kleine en ook grotendeels van ijzer ontmantelde bunkertje. Dit bunkertje was effectief alleen uitgerust voor de plaatsing van een Maximmitrailleur. Er zijn geen voorzieningen voor andere types van mitrailleurs.
Detail van het schietgat.
Achterkant kamer met zicht op achtermuur en toegangssas.