Citadelpark Gent

Buskruitfabriek Cooppal Wetteren

Vliegvelden WO I Regio Gent

WO I Munitiepark Kwatrecht

De Dodendraad

De Hollandstellung - Duitse WO I bunkerlinie

Reichsschüle Flandern - SS-School Kwatrecht

Duitse Atlantic Wall Radarpost - Goldammer

WOI en II Munitiedepot De Ghellinck Zwijnaarde

Duitse gangen onder centrum Gent WOII

Publieke WOII Schuilplaatsen Groot Gent

Het Fort van Eben Emael

KW-linie

WO I - Kwatrecht - Melle

18 daagse veldtocht gekoppeld aan TPG

Neergestorte B17 te Kwatrecht 19-09-1944

De bevrijding WO II van de regio rond TPG

Details van de legers:

Gesneuveldenlijsten:

Contact en onbeantwoorde vragen

Media-aandacht

Copyright

Links

Beschrijving van bruggenhoofd Gent.

Overzichtslijst van alle bunkers van Bruggenhoofd Gent met de opstelbare wapens (mitrailleurtypes).

Standaard waren alle mitrailleurbunkers voorzien voor de opstelling van Maximmitrailleurs.

Een beperkt aantal van deze bunkers was effectief alleen maar uitgerust om een Maximmitrailleur op te stellen. Ze hadden geen enkele bijkomende aanpassing om nog andere types van mitrailleur te kunnen opstellen. Dit waren 17 bunkers op de ganse linie.

Daarnaast waren er origineel 162 bunkers voorzien om naast hun standaard voorziene opstelling van de Maximmitrailleur(s), ook voorzien te zijn voor de opstelling van Hotchkiss- of Coltmitrailleurs. Volgens mijn huidige telling waren op gans de linie 256 schietgaten uitgerust om ook dat soort wapens te kunnen opstellen. Ook dit getal kan nog veranderen bij andere constataties in de toekomst.

Een veel kleiner aantal bunkers op de linie werd ook aangepast om de modernere lichtere mitrailleur Browning FM30 te kunnen opstellen. Volgens de originele lijsten die u hieronder kunt terugvinden zouden er op de linie 46 schietgaten, overeenkomende met 40 verschillende bunkers, uitgerust geweest zijn om een dergelijk wapen te kunnen opstellen. De oudste documenten spreken zelfs maar over 39 bunkers die zo zouden worden uitgerust. In realiteit zijn het er zeker meer. Met mijn huidige telling (kan nog gecorrigeerd moeten worden) zit ik ondertussen reeds aan 45 bunkers, overeenkomende met 52 schietgaten, die op deze wijze waren afgewerkt.

Een zeer beperkt aantal bunkertjes, namelijk 5, was daarnaast zodanig uitgerust dat zij elk van de hiervoor besproken type wapens konden opstellen.

Ik wil wel opmerken dat u deze onderstaande lijst zeker niet als een bijbel moet opnemen. Zo zijn er enkele bunkertjes die toch afwijkend zijn afgewerkt met hetgene u in de lijsten kunt terugvinden.

Heden reeds gekende afwijkingen zijn:

  • Bunker C9 werd zowel voorzien voor Maximmitraileur als Browning FM30 terwijl de lijst deze bunker enkel omschrijft als alleen uitgerust voor Maximmitrailleurs.
  • Bunker D17 werd op dezelfde manier uitgevoerd terwijl hij eigenlijk ook alleen uitgerust zou moeten worden voor een Maximmitrailleur.
  • Bunker D22 in de viaduct te Kwatrecht staat op de lijst niet op en is uiteindelijk één van de vijf bunkertjes die uitgerust is om alle types van mitrailleur te kunnen opstellen.
  • Bunker S5 en S6 langs de spoorlijn Oostende Brussel. Deze bunkers werden beiden aangepast om ook een FM30 mitrailleur te kunnen opstellen na taktische oefeningen in maart 1938.

Hieronder de volledige lijst van opstelbare wapens zoals teruggevonden in de Moskou-archieven.