Detail chardome bunker te Wépion - (Foto: Collectie T. Oliviers)
Enkele details en opmerkingen bij een dergelijke mitrailleuropstelling.
Onderstaande info is letterlijk gekoppeld aan de opstelling van een Coltmitrailleur in de bunkers van TPG. Het zal ook kortbij de afmetingen liggen die van toepassing waren voor de opstelling van een Hotchkissmitrailleur waarvoor die info nog niet specifiek teruggevonden kon worden.
Voor de opstelling van dit type van mitrailleurs diende eerste de chardomeplaat te worden afgenomen. Dit gebeude door in het schietgat van de draadstang, de opsluitmoer los te draaien en de plaat vervolgens weg te nemen. De moer diende daarna teruggeplaatst te worden;
De losse metalen teerling (3e poot) diende op de vloer geschroef te worden met de spleetopening in het houten blokje naar het schietgat toe. Deze teerlingen dienden ten allen tijde in de respectievelijke bunkers te blijven, ook al werd dit type van opstelling niet gebruikt.
Daarna werd de mitrailleur op driepoot op de 3 betonnen sokkels (teerlingen) geplaatst. Hiervoor werd de mitrailleur zelf losgemaakt van zijn driepoot.
Daarna werd de driepikkel met 2 poten naar voor en 1 naar boven tussen de Glijboog en de voorwand geschoven. De poten worden dan in de groeven van de houten blokjes van de teerlingen geplaatst.
Daarna werd de mitrailleur zelf opnieuw opgespannen in de wieg van de driepoot door middel van bijhorende tappen.
Het platform waarop de mitrailleur staat (op de 3 sokkels) heeft een hoogte van 25 of 55 cm (kleine of hoge pootjes). Standaard was 55 cm.
Horizontaal opgesteld, lag het center van de loop dan op een hoogte van 94 of 124 cm. 124 cm was dan standaard.
De as waarop de mitrailleur scharnierde, lag op 28 cm van de binnenwand.
Het uiteinde van de loop zat bij opstelling in de bunker op 102 cm van de buitenwand van de bunker.
Een belangrijke opmerking die wel gemaakt is bij militaire oefeningen in verband met het gebruik van de Hotchkiss- en Coltmitrailleur in de bunkers van Bruggenhoofd Gent, is dat deze wapens bij de opstelling in de bunkers zoals voorzien, meer achteruit staan dan de standaard voorziene Maximmitrailleur. Hierdoor was de schietsector door het schietgat wel merkbaar kleiner waardoor vaak niet gans het vuurbereik dat voorzien was voor de schietgaten, nog bereikbaar was. Dit probleem was minder van toepassing bij de voorziene opstelling van de Browning FM30 mitrailleur.
Bronnen: Voor alle originele plannen: Koninklijk Legerachief - De Moskou-archieven.