De Bunkers voorzien voor het plaatsen van een mobiel C47-kanon.
In een nota van 20 November 1934 wordt uiteindelijk beslist het bestaande 47 mm antitankgeschut in de bunkers in te werken en niet standaard over te gaan op buitenopstellingen voor deze wapens. Dit was een idee dat op dat moment nog altijd speelde voor de uitwerking van de opbouw van TPG.
Op de ganse bunkerlijn bruggenhoofd Gent vond men 18 van dergelijke bunkers. Het gaat in dit geval telkens over tweekamersbunkers. De ene kamer is volledig afgescheiden van de andere. Een kamer is bedoeld voor de opstelling van een mobiel 47mm kanon, de andere voor de opstelling van een mitrailleur. Soms was deze mitrailleurkamer ook nog eens voorzien van een observatiekoepel.
Men kan deze bunkers vrij gemakkelijk herkennen daar het toch de zwaardere modellen van bunkers zijn die men op de linie kan terugvinden. Ook is het schietgat voor een mobiel kanon merkelijk hoger en breder dan een schietgat voor een mitrailleur. Het schietgat bood ook minder bescherming aan de bedieners van het kanon dan een schietgat voor mitrailleurs.
Wel het vermelden waard is dat deze dubbele bunkers, een mitrailleurkamer met eventueel een koepel en de kanonkamer telkens ten opzichte van elkaar opgebouwd werden als twee onafhankelijke bunkers. De twee kamers konden dan ook in theorie zonder probleem voort functioneren als bunker, zelfs al was de ene kant van de bunker bezet door de vijand. Meestal moest men het dan wel gaan bekijken als was de kanonkamer bezet door de vijand. Er was trouwens in de meeste van dit type van bunkers een mogelijkheid voorzien om vanuit de mitrailleurkamer de kanonkamer te kunnen bestoken met handgranaten zonder de mitrailleurkamer te moeten verlaten.
Hieronder ziet u twee originele detailplannen uit de Moskou-archieven en een buiten- en binnenzicht van een schietgat voor een mobiel 47mm kanon. Het binnenzicht is van de bunker A44 te Kwatrecht naast de Schelde. Het buitenzicht is de bunker A33 te Gijzenzele (Oosterzele). Het probleem is dat er van deze schietgaten maar zeer weinig zijn die volledig vrij zijn. De meesten zijn nog volledig of gedeeltelijk dichtgemetst. Hierdoor zijn ze meestal niet mooi fotografeerbaar. |