Beschrijving van bruggenhoofd Gent.

Gedetailleerde beschrijving van de bunkers en hun koepels.

Hieronder vindt u nadere uitleg over de stemdragerbuizen, gebruikt aan bruggenhoofd Gent om bevelen vanuit de koepel door te geven aan de mitrailleurkamers in de bunker.

Het gebruik van stemdragerbuizen in de bunkers van Bruggenhoofd Gent.

Om de bespieder die in de bespiedingsklok zat, de mogelijkheid te geven zijn waarnemingen te laten doorgeven naar de mitrailleur- of kanonkamers beneden in de bunker, bestond het volgende systeem bij deze bunkers.

Vanuit de koepelruimte vertrok een stemdragersbuis. Deze buis (mogelijks enkele meters lang) kwam beneden de bunker uit, tegen het plafond. Deze buis was uitgevoerd in gewone sanitaire buizen van 32 mm binnendiameter en 42 mm buitendiameter. Dit zijn dus de standaard buizen, in de volksmond gekend als 5/4".

Er zijn echter maar zeer weinig restanten nog te vinden van dit voorziene communicatie-systeem. De buizen zijn tot wat ik heden heb kunnen vaststellen en fotograferen, enkel nog zeer beperkt terug te vinden bij de zware bunker A30 te Moortsele. Wat wel nog af en toe terug te vinden is, zijn zeer beperkte resten van beugels waar de buizen ooit in vastgeklemd zaten.

stemdragerbuizen
Hierboven het meest nog intakte gedeelte van een dergelijke stemdragerbuis dat ik tot op heden heb kunnen terugvinden op de bunkerlinie. Het is een restant van dit communicatiesysteem in de bunker A30 te Moortsele. Het is de buis die juist uitkomt achteraan de dubbele mitrailleurkamer, juist onderaan de trap.
Links ziet de bovenkant van de koepel van de binnenkant gefotografeerd bij de bunker B36 te Landskouter. Linksbovenaan ziet u nog een restant van een originele beugel. Rechts ziet u de toegang tot de koepel bij de bunker Se11 met op de linker wand ook nog een restant van een beugel.

Hoe het systeem er in volle glorie uitzag, blijft tot op heden ook voor mij een raadsel. Ik heb tot de dag van vandaag nog geen bijkomende schetsen kunnen van vinden.

Alle bijkomende info blijft hierover dan ook steeds welkom op info@bunkergordel.be.