Beschrijving van bruggenhoofd Gent.
Gedetailleerde beschrijving van de bunkers en hun bewapening.
Hieronder vindt u een overzicht van de verschillende types bunkerdeuren, hierna de luiken en deuren die zuiver een camouflagefunctie hadden. Het verbergen van eigenlijke toegangsdeuren, schietgaten, valse deuren en ramen.
Overzicht van de verschillende gebruikte types van deuren in de bunkertjes van bruggenhoofd Gent.
|
Metalen valluiken voor schietgaten.
Dit betreffen de luiken die men courant terugvindt bij Tirools gebochelde bunkertjes. Dit zijn deze met het ruwe stenen uitzicht, door de band vrij sterk ingewerkt in het landschap. Daarnaast vind je ze ook terug bij andere types van camouflage als het alles behalve de bedoeling was dat het luik, als een luik, diende op te vallen in de structuur. In die gevallen werd het door de band totaal niet geaccentueerd en droeg het luik dezelfde kleur als de omgevende buitenwanden van de bunker. |
|
|
Origineel referentieplan van een dergelijke luik. Dit zat conisch ingewerkt met een metalen rand in het uiteinde van het schietgat. Hierop zat dan met 2 scharnieren onderaan, het luik bevestigd aan dit frame. Al deze bunkers hadden valluiken die dan met een ketting dichtgetrokken, in vredestijd, afgesloten stonden. Deze ketting werd dan vastgemaakt aan een oog bovenaan terug te vinden in het schietgat aan de binnenzijde van de bunker. Deze luiken waren aan de buitenzijde volledig glad plaatijzer (4.5 mm dik). Aan de binnenzijde hadden zij een metalen rand die bevestigd was aan de buitenplaat met klinknagels. De afmetingen van deze platen kon sterk uit elkaar lopen, afhankelijk van vooral de hoogte van het schietgat die variabel was. Ook waren deze platen groter bij bunkers voor C47 geschut.
|
Metalen luiken bij de ruw gebochelde bunkers, zowel voor mobiel C47 als mitrailleurbunkers identiek toegepast.
Een schoolvoorbeeld is hiervoor deze oude foto van de bunker Av5 te Munte. Deze had zowel een grotere metalen plaat voor het C47-geschut en een kleiner valluik voor de mitrailleur. In geopende stand lagen de luiken letterlijk plat op het maaiveld.
|
2 zichten op bunker Av5 met zeer duidelijk rechts de zeer vlakke metalen valluiken die de schietgaten verborgen. Deze zullen qua kleuren gewoon meegelopen hebben met de kleuren op de buitenzijde van deze bunker, allicht onderkleur lichtgroen. (Foto rechts: Collectie Frank Vernier)
|
Boven: Nogmaals een detail van bunker A30 met 1 van zijn 2 schietgaten voor mitrailleur waarbij het luik nog openhangend te zien is. Rechts identiek de bunker Av10 te Gijzenzele.
Rechts en onder: Bunker C18 te Kwatrecht. Ook deze had valluikjes die qua kleuren mee opgingen met de rest van aangebrachte kleuren. (Oude foto's: Technische Anlagen Belgische Befestigungen)
|
|
|
Rechts: Schietgat bunker Mu20 die nog zijn beide originele scharnieren bevat. Voor de rest zijn hier nog amper sporen van terug te vinden. Hierop is 1 grote uitzondering. Het bunkertje D23 langs de Schelde te Kwatrecht. Dit bunkertje heeft voorlopig als enige gekende nog zijn originele valluik.
|
|
|
Dit bunkertje is meer dan uniek op de linie en had het uitzicht van een lemen hutje met een roodroze buitenkleur die gewoon doorliep op dit hier neergeklapte luik. Dit scharniert nog altijd perfect na zeker 70 jaar lang in weer en wind op de grond te hebben gelegen, open aan het schietgat.
Ook de bunker Av12 sloot van metalen luiken aan het schietgat hier allicht kortbij aan, ondanks dat het zeker een ander type bunker was. Ook deze bunker had specifiek valluiken voor zowel het schietgat voor mobiel C47 geschut als voor de mitrailleur. Mogelijks waren de luiken aan de buitenzijde beschilderd met een baksteenmotief of nep-ramen zodat de luiken zeker niet geaccentueerd werden in gesloten toestand. |
2 metalen luiken met centrale opener en uitzicht van raam openend in 2 richtingen.
|
|
Dit waren de standaard valse ramen, gebruikt als camouflage voor schietgaten bij gebouwtjes met het uitzicht van kleine huisjes, stalletjes,...
De opbouw was als volgt:
- Ze bestonden uit een onderplaat in gegalvaniseerd plaatijzer van 4.5 mm dik.
- Deze metalen luiken waren openend in 2 delen, telkens scharnierend op 2 in het beton of in het metselwerk ingewerkte scharnieren.
- Op deze metalen plaat waren centraal en aan de randen houten raamprofielen gekleefd om het geheel nog meer het uitzicht van een echt raam te geven.
- Dit houtwerk was dan geverfd zoals normaal ook houten ramen werden behandeld en vernist.
- Waar het glas in de ramen normaal zat, was dit raam of zwart geverfd of soms zelfs geverfd alsof er achter het raam gordijnen hingen om het geheel nog een echter uitzicht te geven.
Specifiek per bouwproject is wel hoe men het schietgat ging afwerken achter deze valse ramen op het moment dat men het schietgat zichtbaar zette door de luiken te openen. Het is dan ook allicht leuk onderstaande al mee te geven voor je hieronder foto's allerhande te zien krijgt.
- Bouwproject A (Regio Kwatrecht en Melle) ging achter de luiken door de band het uitzicht verder zetten zoals de rest van de gevel was zonder ramen. Dit was dan glad gecementeerd of een grof of fijn baksteenmotief. Diezelfde kleur of motief werd ook doorgeverfd op geopende luiken van de schietgaten. Baksteenommuurde bunkers werden daar beperkt van een baksteencementering voorzien.
- Bouwproject B (Regio Eke - Nazareth) paste door de band bij gecementeerde bunkers het systeem toe van geen randen rond de ramen en de valse ramen direct op deze gecementeerde achtergrond bevestigd. Door de band werden dan ook onder de luiken opnieuw valse ramen op deze cementering geverfd. Ondanks hun flauwere afwerking van gecementeerde bunkers waren deze met baksteen ommuurd zeker pareltjes op de linie te noemen.
- Bouwproject C (Regio Astene - Nazareth) liet de achtergrond onder de luiken door de band achter als onbehandeld of onbeschilderd beton wat zeker niet de meest onopvallende wijze was om deze uit te werken. Zij stonden nochtans in voor zeer fraai uitgewerkte huisjes voor de rest.
- Bouwproject D (Regio Gijzenzele - Oosterzele - Moortsele) werkte door de band identiek met bouwproject A. De achterzijdes van de luiken waren zeker niet beschilderd in dit geval.
- Bouwproject E (Regio Baaigem - Melsen - Schelderode - Gavere - Semmerzake) Voorlopig weinig details van gekend. Wel geen doorlopen van cementeringen gekend op dit moment.
- Bouwproject F (Regio Munte en Moortsele) Verfde onder de valse ramen van de luiken opnieuw het uitzicht van een venster. De geverfde ramen op de ondergrond waren door de band groen van kleur. Maakte wel steeds gebruik van de bredere randen rondom de ramen.
- Bouwproject G deelproject 1 en 2 (Aanvullende bunkers op achterlijn te Astene - Nazareth - Eke - Melsen - Munte en Bottelare) Verfde ook opnieuw ramen onder de luiken op de gecementeerde ondergrond.
- Bouwproject G deelproject 3 (Aanvullende bunkers op achterlijn te Gontrode - Moortsele en Melle) zette ook de kleur van de wanden verder op de ondergrond achter de luiken.
Bij de meeste gecementeerde bunkers was het probleem dat als men deze ramen rechtstreeks op het cementeerwerk zou aanbrengen, deze ramen in feite naar buiten zouden uitsteken wat weinig geloofwaardig overkwam als men dan dergelijke huisjes of stalletjes zou spotten. Daarom vindt men bij heel wat bunkers in die gevallen bredere betonnen randbalken rond deze ramen die nog eens een 5 tal cm uitsteken naar buiten. Deze werden zeker bij het verven van de bunkers niet geaccentueerd maar mee geverfd in de kleur van de bunker. dit maakte dat het minder opviel dat de ramen eigenlijk niet diep genoeg in de bunker (met uitzicht van woning) ingewerkt zaten.
|
|
|
Bunker A35 te Oosterzele met aan 1 zijde de luiken en open en het andere schietgat nog afgesloten.
|
Bij bouwproject B (regio Eke - Nazareth) vindt men heel wat bunkers waar die uitstekende betonranden niet uitgevoerd zijn en de ramen op die manier wel effectief minder realistisch zijn zoals hierboven beschreven. Ze zijn alsof gekleefd op de gecementeerde wanden. |
|
Foto van de bunker C5 te Nazereth, onderdeel van bouwproject B. De bunker werd gecementeerd met een baksteenmotief. Er zijn geen randen rond de schietgaten te zien. Er zijn zelfs bij deze bunkers geen tabletten aangebracht. De luiken zullen wel degelijk geschilderde ramen uitgebeeld hebben maar staken in feite zonder bijkomende randen iets naar voor uit. (Foto: Collectie Guido De Jongh - Simon Stevin Stichting)
Gelijkaardige ramen konden ook op bunkers aangebracht worden met valse baksteengevels. Dan had men meer ruimte om deze ramen aan te brengen omdat je natuurlijk ook extra de ruimte had van de baksteengevel, die bij cementeren ontbrak. De doken van de scharnieren voor de luiken werden in dit geval mee ingewerkt in de baksteen-camouflagegevel. |
bunkertje B31 te Bottelare (Collectie Jacques De Vos) |
bunker A32 langs Hoek Ter Hulst in Oosterzele. In dit geval waren de luiken vooraan beschilderd met gordijnen. (Foto's boven rechts en links onder: Collectie Jacques De Vos - rechts onder: Collectie Peter Taghon) |
Bunker Av8 die met valse gevel zeer goed gecamoufleerd was als een bakstenen hoevetje langs de weg in Scheldewindeke. Merk op dat er zelfs in het oreillon (uitstekende stuk achteraan op de foto) een kapelletje was ingewerkt. (Oude foto: Collectie Peter Taghon)
|
Links de zware bunker S8 tegen directe doorbraak te Kwatrecht met geopende luiken. Rechts dezelfde bunker met gesloten luiken. De luiken hadden wel al wat te lijden onder de tijd na de meidagen 40 maar ze hangen er alvast nog aan op dat moment. Links was een klein luikje voor de schijnwerper, rechts de luiken voor de mitrailleur. (foto links: Replica - rechts: Collectie Peter Taghon) |
Ook hierboven kijken we op een perfect gecamoufleerd bunkertje. De kleine luiken waar eveneens ramen op geschilderd zullen zijn aan de buitenzijde, staan allen open. Dit is de bunker E6 tegen directe doorbraak te Eke, nog gefotografeerd door doortrekkende eenheden van het 227e IR. Links is schietgat voor mitrailleur, centraal voor vast 47 mm kanon, rechts voor een schijnwerper op de weg. Ook de extra niet in de luiken inbegrepen raampljes in boogvorm bovenaan de schietgaten zijn in de perfectie afgewerkt met bijkomend geschilderde gordijntjes. (Foto: Collectie Peter Taghon) |
Vast metalen raam voor valse ramen zonder onderliggend schietgat |
Van hetzelfde type ramen had je ook vaste, niet openende ramen. Deze werden gebruikt om valse ramen aan te brengen op gecementeerde gebouwen. Deze kon je dan vooral terugvinden op zijkanten van de bunker waar geen schietgaten zaten, maar door de band wel zijdes van de bunker die bv vanaf de straat kant gezien konden worden.
In dat geval waren de ramen identiek uitgevoerd maar was er geen mogelijkheid deze te openen. De metalen onderplaat was in dat geval uit 1 stuk en bevestigd op het ruwe beton van de bunker. Dit is bij dergelijke bunkers het enige stuk van de bunker waar deze niet uitgecementeerd zal zijn geweest. In het ruwe beton zie je meestal wel nog houten bevestigingsblokjes waarop deze ramen werden gefixeerd.
|
bunkertje B31 te Bottelare (Collectie Jacques De Vos) |
|
|
Links: valse ramen op zijkant bunker A32 (Foto: Collectie Jacques De Vos) - Rechts: de zijgevel naar de Brusselsesteenweg te Kwatrecht van de bunker S8 met 5 identieke valse ramen (Foto: Technische Anlagen Belgische Landesbefestigung)
Deze techniek werd ook toegepast op bunkers omgeven met baksteengevels. Alhoewel daar ook voorbeelden zijn waar men of de valse ramen rechtstreeks als geheel, inclusief nep houten randen, ging schilderen op een gecementeerde ondergrond zonder nog deze op een metalen plaat bevestigde valse ramen te gebruiken. Deze techniek is zeker geregeleld toegepast bij kleinere valse ramen.
Bij de ooit met baksteenommuurde bunkers herken je de locaties waar ooit valse ramen aan een omgekeerde situatie van bij de gecementeerde bunkers. Hier herken je een verdwenen vals raam door een gedeelte gecementeerd op een ruwe betonnen wand (waar ooit baksteen voorstond).
2 metalen luiken met centrale opener en uitzicht van raam openend in 2 richtingen - wel met gedetailleerder uitgewerkt houten raamprofiel. |
|
De uitleg hierbij aansluitend is identiek met deze van de voorheen al gemelde valse ramen die openden voor een schietgat. Het enige echte verschil is dat de ramen nog meer gedetailleerd waren qua aangebrachte houten gekleefde profielen op de onderliggende metalen plaat. Waar welk type werd gebruikt, is moeilijk te achterhalen op basis van bestekken tenzij er originele foto's van de bunkers opduiken die het letterlijk zwart op wit bevestigen.
|
|
|
|
|
Het heden totaal onder een berm grond verstoken bunkertje As4. Jammer helaas wetende dat er dit mooie fotomateriaal van bestaat. Links boven: het bunkertje nog niet ondergestoken onder die berm grond (Foto: Replica), Rechts boven: het valse raam waar op de foto daaronder de Belgische soldaten voor staan. Dit was wel degelijk een vals raam, let op de afwezigheid van scharnieren. Onderaan links het enige echte schietgat in gesloten stand en daarnaast in geopende toestand. Fraai is hier zeker hoe de luiken werden beschilderd met gordijntjes. Hier zie je ook dat in de regio Astene onder de luiken de schietgaten totaal niet beschilderd waren. (Oude foto's: Collectie Jacques de Vos) |
|
|
Nog 2 mooie voorbeelden van dergelijke uitgewerkte valse ramen voor schietgaten. Beiden met zeer fraai aangebrachte geschilderde gordijnen. Links is de bunker C1 te Astene. Merk op dat de foto werd getrokken van de bunker bij oefeningen van het Belgisch leger in de sneeuw. Er ligt zelfs sneeuw op de uitstekende randen van de valse ramen. (Foto: Collectie Jacques De Vos) - Rechts: een identiek zicht van de bunker E5 (Foto: Technische Anlagen Belgische Landesbefestigung) |
Detail van de bunker B16 te Astene met zeer goed zichtbaar de metalen luiken aan het schietgat voor het mobiel C47 kanon. Deze bunker is al vele jaren gesloopt en stond ooit in Taschenbuch Belgisches Heer, een Duits boekje voor commandanten die met hun troepen België zouden binnentrekken. Het diende om hen te tonen hoe bunkers in België er konden uitzien. |
De oude foto's eveneens uit Taschenbuch Belgisches Heer tonen de zware bunker A6 tegen directe doorbraak te Astene. Deze had het uitzicht van een transformatorhuis en had metalen luiken. Volledig links zat achter het luik een schijnwerper verstopt. Centraal zat een vast 47 mm kanon. De dubbele poort rechts verborg de mitrailleur. |
bunker B29 te Bottelare (Oude foto: collectie De Muntenaar) |
Bij dit bunkertje B37 te Landskouter blijken duidelijk achter de openstaande luiken ramen geschilderd op het onderliggende beton. (Oude foto: Replica) |
Kleinere valse ramen op gevels
De wijze waarop deze werden uitgevoerd, konden wel eens verschillen. Als u op de vaak huidige ruïnes kijkt, kan u wel door de band vaststellen hoe het ooit uitgevoerd is geweest. Als er ooit metalen valse ramen waren, zie je door de band wel houten blokjes zitten in het beton of het baksteenwerk.
De echt kleine raampjes werden echter vaak niet eens van echte ramen voorzien maar gewoon volledig geschilderd op een stukje gecementeerd beton. |
Hierboven links een foto van dergelijke kleine valse ramen zoals nog vast te stellen op de gecementeerde bunker Mu9 te Munte op de Hundelgemsesteenweg. Rechts is opnieuw een detail van de zware bunker A6 te Astene. Beiden hadden zo van die valse raampjes op de zijkant die bij Mu9 zeker ooit gewoon binnen deze randen geverfd geweest zijn op het gecementeerd beton. (Oude foto: Taschenbuch Belgisches Heer) |
Ronde valse raampjes - Ossenogen
Bij nogal wat bunkertjes vindt men zowel in bunkers die werden gecementeerd als bij bunkers voorzien van een camouflage baksteengevel, valse ronde raampjes terug. Meestal zijn deze buiten de ronde vorm volledig geschilderd op de gecementeerde ondergrond. |
Je kon ze zowel terugvinden bij bunkers die uitwendig gecementeerd werden (foto links boven: Bunker A27 te Moortsele) als bij bunkers met een baksteen-camouflage gevel (foto rechts: Bunker A1 te Astene)
Ook de bunker Se9 had tot hij in 1977 werd gesloopt zo een ossenoog. Hier zat wel degelijk toen nog altijd een houten framewerk in verwerkt. (Foto rechts: Collectie Jacques De Vos) |
|
|
Camouflage houten deuren om het toegangshek aan het zicht te onttrekken. |
De functie van deze houten deuren was het toegangshek aan de bunker aan het zicht te onttrekken omdat dit te specifiek toch de structuur verraadde als niet echt een gewone woning wat de camouflage net wou benadrukken. Zoals te zien op bovenstaande 2 schetsen waren er 2 manieren om deze in het toegangssas in te werken. De schets links toont de deuren die letterlijk gelijk zaten met de buitenwand en openden naar buiten. Schets 2 toont de deurtjes die iets meer verdoken zaten naar binnen en openden naar binnen.
|
Op de twee bovenstaande foto's ziet u links de bunker D12 te Munte en rechts het nog vrij intakte toegangssas van de bunker C8 te Vurste. U ziet tweemaal mooi het deurgat waarin de houten deur zat als camouflage voor het iets verder zittende (en meestal deels lager) eigenlijke toegangshekje. |
|
|
Links: Toegang van bunker Av8 met dergelijke camouflage buitendeur (Foto: collectie Peter Taghon) - Rechts: Minder goed zichtbaar maar dezelfde deur bij de bunker S8 te Kwatrecht (Foto: Technische Anlagen Belgische Landesbefestigung)
Dat de kwaliteit van de houten camouflagedeuren niet altijd even goed was mag blijken uit onderhoudsbeurten die de bunkers kregen. In nota's van 8 november, 23 november en 2 december 1935 vindt men meerdere bunkernummers terug die allen met hetzelfde probleem te kampen hadden. Houten deuren die niet wilden openen omdat ze geklemd zaten in hun omlijsting of deuren die voor de dood, na het openen niet meer wilden sluiten. Allicht was dit probleem ook te koppelen aan herhaaldelijke wateroverlast in de bunkers. Hierdoor gingen de houten deuren natuurlijk zwellen wat dit zeker in de hand zal hebben gewerkt. Dit was in die nota's zo voor de bunkers A20, A27, A39, Av1, Av7, Av8, C8, C10, D12, D13, D14, Mu15 (wegens poging tot inbraak), Mu17, Mu25 en Se11.
Sommige deuren konden dan weer niet geopend worden omdat de sloten vervuild geraakten met grond (al dan niet doelbewust gebeurd). Dit was zo voor A19, B20 en B28.
Andere deuren bleken niet open te krijgen omdat de bijhorende sleutels toen reeds niet meer aan de sleutelbos bleken te zitten of omdat het hangslot reeds verdwenen bleek te zijn en het bunkertje dus gewoon open stond. Dit was toen zo voor A34 en A35 (hangsloten ontbrekend), Deze opmerking bleek zo goed als algemeen voor alle bunkers op Betsberg, As6, Av8, Av10 (hangslot ontbreekt), Av13 (slot aan toegang is los), B26, D13 (beschadigd slot), D15 en Mu3 (hangslot ligt geforceerd op de grond).
Houten camouflagedeuren voor schietgaten |
|
In dit geval ging het over "nep"-deuren die net zoals de valse ramen voor de schietgaten dienden een schietgat in vredestijd aan het zicht te ontrekken. Opende men deze nepdeur (die eveneens zoals de valse ramen met een ketting vastlagen vanuit de mitrailleurkamer of kanonkamer) kwam het schietgat zichtbaar vanaf buiten.
Ook deze deuren hadden onderliggend een metalen plaat waarop dan met houten planken het uitzicht van een echte deur werd aangebracht.
Dit type valse deuren werd ook (maar wel geen apart plan van aanwezig) uitgewerkt als volledig valse deur. Dit impliceerde dat men het uitzicht van een deur maakte op een wand zonder dat er effectief een schietgat of werkelijke toegang tot de bunker zat achter verborgen. In dit geval werd zo een nep-deur letterlijk gefixeerd tegen te wand van de bunker. Mogelijks was er in dat geval zelfs enkel sprake van een houten deur zonder onderliggende metalen plaat (niet meer na te gaan).
|
|
|
Op bovenstaande foto ziet u de bunker A3 te Astene. Links was het schietgat gecamoufleerd als een vals raam, rechts als een nep-deur. Rechts ziet u dan van de bunker C1 zo een nep-deur voor het bij die bunker linker schietgat. Ik toon hier de bunker A3 als voorbeeld omdat op een foto van de bunker C1 heden veel moeilijker dit verschil te zien valt door de verwilderde omgeving waar deze bunker heden staat. (Oude foto: Collectie Jacques De Vos)
|
Ook dit is een pareltje van een foto van een familie poserend tijdens de Duitse bezetting voor de zware bunker Se9. Het moet voor 1944 geweest zijn want de bunker is wel gedeeltelijk zijn valse deur voor het schietgat van zijn vastopgesteld 47 mm geschut kwijt maar de typische venstertjes in gekleurd glas zijn dan nog aanwezig bovenaan de nep-deur. (Foto: familie Dervaux-De Rouck) |
|
|
Volledig houten camouflageluiken voor schietgaten. |
|
Dit type van luiken, volledig in hout uitgewerkt, zonder onderliggende metalen plaat, is ook binnen de officiële schetsen van luiken terug te vinden. Toch moeten ze aan bruggenhoofd Gent vrij zeldzaam geweest zijn.
De zuiver houten luiken mochten ook maar gebruikt worden voor schietgaten bij bunkers die enkel flankerend vuurden. Dit betekent bunkers die nooit rechtstreeks de vijand zagen aankomen. Hun vuurrichting was kruisend op dit van een bunker die rechtstreeks uitkeek op vijandelijk geachte vuurrichtingen.
Van bv het bunkertje D21 te Kwatrecht is geweten dat hij houten luiken had. Bunker D21 behoorde tot bouwproject A die tevens ook het eerste project was dat in uitvoering ging. Allicht zijn uiteindelijk de meeste bunkers wel degelijk met metalen luiken uitgevoerd geweest.
Aan de buitenzijde hadden ze ook effectief het uitzicht van houten luiken en waren ze niet beschilderd met het uitzicht van ramen. Dit maakte dergelijke bunkertjes ook al iets verdachter omdat je dus in vredestijd op die manier een huisje of stalletje te zien kreeg met luiken die altijd gesloten waren.
Wel zijn ook opnieuw wel mogelijks hier en daar dergelijke volledig houten luiken toegepast geweest voor volledig valse ramen aan niet zichtkanten. Dit omdat ze sowieso goedkoper zullen geweest zijn in uitvoering tegenover de vaste valse ramen met onderliggende metalen plaat die in dergelijke situaties weinig nut hadden omdat ze waren bevestigd tegen een betonnen wand van minimum 1 meter dik.
Houten grotere deuren, eerder allicht al als poorten te bestempelen. |
|
Ook deze hadden onderliggend zeker geen metalen beschermende plaat en dienden zuiver voor camouflage. Ze werden soms gebruikt om schietgaten aan het zicht te onttrekken, mogelijks van C47 geschut opgesteld in bunkers.
|
|
Men kon ze eveneens soms vinden bij bunkers die qua baksteen camouflage niet 100% de betonnen randen van de bunker volgden en op die manier nog voorzien werden van een extra houten camouflagedeur of poort om het uitzicht toch nog iets echter te maken.
Een goed voorbeeld waar de poorten en de extra camouflage lang verdwenen zijn is de bunker Av13 te Kwatrecht. Wat niet liegt zijn de kogelinslagen op de wand die letterlijk de verdwenen poort op het beton aftekenen.
De nep-poort zat voor het noordoostelijk getekende schietgat. |
|
|
Houten luiken bij zware C75 geschutsbunkers.
Ondanks dat het nog moeilijk na te gaan is, hadden deze bunkers allen in 2 richtingen opengaande houten luiken. Dit was zo bij de in totaal 5 dergelijke schietgaten die bestonden op Bruggenhoofd Gent. Bij zowel Se2 als Se3 zie je geen sporen van ooit aanwezige luiken maar dit komt omdat deze schietgaten nog altijd vrij zwaar dichtgemetst of onvolledig opnieuw geopend zijn. |
Foto en detail van foto: Denkschrift über die Belgische Landesbefestigung
Bij de zware bunker A30 te Moortsele, zie je enkel aan het linkse zware schietgat 2 in verschillende richtingen openende luiken op een oude foto uit 1941. Het rechter schietgat had ook op die foto al zijn luiken niet meer ondanks dat deze er wel waren. Bij nader zicht op foto's van deze bunker zie je bij de bunker A30 aan beide schietgaten nog restaten van een ijzeren kader (in zeer slechte staat) waarop de scharnieren zaten waarop deze houten luiken zaten. |
|
|
Luiken van bunkers gecamoufleerd als houten stallen of boshutten.
Bij deze bunkers ging men door de band zowel de effectieve toegangsdeuren als de luiken aan de schietgaten gewoon mee uitwerken zoals de rest van de wanden was uitgewerkt. Ze werden in geen geval specifiek geaccentueerd.
- Kleinere luiken werden vaak uitgewerkt als valluiken.
- Grotere luiken werden opnieuw vaak openend in 2 richtingen uitgewerkt.
- Deuren bleven door de band deuren openend in 1 richting.
Men onderscheid in feite 2 courante types die werden toegepast.
- Bunkers gecamoufleerd met gezaagde dennehouten planken
- Bunkers gecamoufleerd met schorsplanken
Dit soort wandebekleding werd dan identiek mee aangebracht op deze luiken. |
|
|
|
|
Bovenaan rechts een detailplannetje van een bunker bekleed met dennehouten planken. Bovenaan links: een gelijkaardige bunker bekleed met schorsplanken. Dezelfde opbouw werd doorgetrokken op de luiken.
Daaronder zie je 2 oude foto's van dergelijke bunkers. Helaas zijn het beiden voorbeelden van structuren bekleed met schorsplanken. Van het andere type kreeg ik nog geen foto's te strikken. Links de bunker B25 te Munte. Het schietgat zit rechts van het uitstekende oreillon en betreft een klein valluik (Foto: Replica) - Rechts de bunker B6 te Nazareth. Het luik waar we op kijken is dit van een mobiel C47 kanon en opent in 2 richtingen. (Foto: Taschenbuch Belgisches Heer)
|
Hoe een uniek origineel luik van een bunker toch allicht nog op het schroot verdween. |
In 2014 kreeg ik door de toenmalige eigenaar van een huurwoning de melding dat er in een stalletje bij zijn ouderlijk huis allicht nog iets unieks te vinden was. Er stond namelijk nog een gammele door zijn vader zelfgemaakte werkbank. Het werkblad van die werkbank bleek nog een origineel metalen luik van de bunker Mu15 te zijn. Gezien deze maar 1 schietgat had, moet het wel van dit schietgat hier afgebeeld zijn.
De woning werd toen bezocht en in het stalletje dat bij de woning stond, was effectief de respectievelijke werkbank nog altijd aanwezig. Ze werd totaal niet meer gebruikt en stond vol rommel die voor de foto's werd verwijderd.
Het luik bleek wel degelijk te kloppen om ooit een luik geweest te zijn van deze bunker. Je ziet heel mooi de bovenaan afgeronde rand. |
|
|
|
Het luik ligt met zijn buitenzijde naar boven. Dit kan je nog zien aan de randen. Deze zijn namelijk afgeschuind en dus is het luik iets kleiner aan de buitenzijde dan aan de binnenzijde. Het zal ook het meest eenvoudige manier geweest zijn om het op die manier dus op het metalen voetenstaketsel van de bank te lassen. |
|
|
|
Boven: Zicht op de schuine bovenzijde van het luik. Dit luik moet het rechter luik aan het raam geweest zijn. Linksonder nog een detail van die bovenzijde. De gaten in het luik zullen niet origineel zijn maar aangebracht om bv een bankvijs op de tafel te bevestigen. Er kunnen ook natuurlijk boorgaten bijzitten van te ver door te boren op een werkblad van een werkblad.
Omdat ik dan toch wel verveeld zat met dit unieke stukje Bruggenhoofd Gent, ben ik enkele jaren later zelf nog eens gaan aanbellen bij die huurder maar deze bleek totaal niet geïnteresseerd om die werkbank van de hand te doen, ondanks dat hij er ook totaal geen interesse in had.
Ondertussen merkte ik enkele jaren geleden dat de woning ondertussen verkocht en verbouwd is. De kans dat dit gammele ding van een brik a brak werkbank nog zal bestaan is allicht zo goed als onbestaande en ik vrees da dit unieke stukje dus voor goed verdwenen zal zijn bij het oud ijzer.
Ik overweeg al langer toch nog eens aan te bellen maar vrees dat ik die eigenaars bij het tonen wat daar ooit stond, en allicht wel weg zal zijn, met een complex ga opzadelen van wat ze hebben weggegooid. |
Originele plannen: Koninklijk Legerarchief - De Moskou-archieven
|
|