Citadelpark Gent

Buskruitfabriek Cooppal Wetteren

Vliegvelden WO I Regio Gent

WO I Munitiepark Kwatrecht

De Dodendraad

De Hollandstellung - Duitse WO I bunkerlinie

Reichsschüle Flandern - SS-School Kwatrecht

Duitse Atlantic Wall Radarpost - Goldammer

WOI en II Munitiedepot De Ghellinck Zwijnaarde

Duitse gangen onder centrum Gent WOII

Publieke WOII Schuilplaatsen Groot Gent

Het Fort van Eben Emael

KW-linie

WO I - Kwatrecht - Melle

18 daagse veldtocht gekoppeld aan TPG

Neergestorte B17 te Kwatrecht 19-09-1944

De bevrijding WO II van de regio rond TPG

Details van de legers:

Gesneuveldenlijsten:

Contact en onbeantwoorde vragen

Media-aandacht

Copyright

Links











































Beschrijving van bruggenhoofd Gent.

Gedetailleerde beschrijving van de bunkers en hun bewapening.

Een overzicht van enkele steeds terugkomende zaken. Hieronder de granaatwerpgaten.

Enkele terugkomende specifieke details van de bunkertjes.

De Granaatwerpgaten.

Omdat de bunkertjes op zich maar een zeer beperkt zicht hadden op de omliggende omgeving, heeft men ze voorzien van een extra verdedigingssysteem. Op de plaatsen waar men vreesde beslopen te kunnen worden door vijandelijke troepen ging men de bunkerbemanning te kans geven de vijand te bestoken met granaten. Hiervoor waren op deze plaatsen gaten voorzien, vrij kort bij de grond waar van binnenuit de bunker een handgranaat kon gedropt worden om zo de naderkomende, moeilijk zichtbare vijand toch te kunnen uitschakelen.

De granaattypes die geschikt waren voor deze toepassing waren de mills granaten waarvan u hieronder enkele foto's kunt zien.
mills granaat ontmantelde mills granaat
Ook bij deze granaatwerpgaten, zie je wel dat Bruggenhoofd Gent een van de eerste gebouwde bunkerlijnen in België was. De inwerpgaten voor deze granaten zijn zeer primitief te noemen en risico-houdend voor mocht een granaat niet ver genoeg ingegooid worden of het granaatwerpgat onderaan verstopt zijn door ik weet niet wat (al dan niet doelbewust). Bij bv de later gebouwde KW-linie voorziet men letterlijk luikjes met deurtjes om deze gaten af te sluiten en terugslag via het inwerpgat te vermijden. Ook werd aan de KW-linie globaal gekozen voor ronde buizen terwijl dit aan TPG hoekige met vierkante buizen uitgewerkte afvoergoten waren.

Links: Granaatwerpgat aan TPG - Rechts: Granaatwerpgat aan KW-linie in gesloten en open toestand.

De granaatwerpgaten waren origineel "voor" gebruik van de bunkers afgesloten met gaasdraad. Dit om te vermijden dat deze vooraf al zouden gesaboteerd kunnen worden door er bv objecten in te steken, waardoor bij eigenlijk gebruik, de werking alles behalve optimaal zou zijn en risico's zou inhouden voor de aanwezigen in de bunkers..

2 foto's beiden van bunkertje D23 te Kwatrecht. Links een granaatwerpgat dat jaren verborgen zat onder de grond met nog volledig intact het gaas ervoor. Dit wijst er ook op dat het dus nooit in de tijd dat de bunker wel degelijk gebruikt werd, werd ontdaan van deze bescherming. Rechts hetzelfde bunkertje met volledig links onderaan het granaatwerpgat bij het schietgat dat wel degelijk ooit volledig werd vrijgemaakt. De twee ronde gaatjes links en rechts van het schietgat hadden eenzelfde bescherming met gaasdraad die ook werd verwijderd maar waren geen specifieke granaatwerpgaten.

Directe verdediging rondom schietgaten

De eerste en meest voorkomende lokatie van een granaatwerpgat is op de zijkant van een schietgat. Dit was om de vijand af te schrikken het schietgat te proberen benaderen vanop de zijkant. Dit zou kunnen gebeuren om te proberen granaten naar binnen te gooien via deze weg.

Op het vooraanzicht van het rechter schietgat zie je het granaatwerpgat links tegen het maaiveld.

Hieronder dan hetzelfde granaatwerpgat vanuit de binnenzijde van de bunker.

binnenzicht mitrailleurkamer bunker A42 detail granaatwerpgat
Het granaatwerpgat is het vierkante gat bovenaan rechts boven het schietgat. Rechts ziet een detail van hetzelfde granaatwerpgat zoals gefotografeerd bij bunker A42 te Kwatrecht.

Directe verdediging toegangshek of deur

De tweede courante plaats voor granaatwerpgaten was in de buurt van het toegangssas. Zo ging men vaak op de zijkant of achterkant van de bunkerkamer het dichtst bij de toegang, een granaatwerpgat voorzien dat zijn lading liet rollen in de buurt van de toegang buiten, opnieuw met de bedoeling eventuele indringers uit te schakelen.

Het zijn opnieuw twee foto's van de bunker A42 te Kwatrecht. Het granaatwerpgat zit aan de binnenkant meteen links in de eerste mitrailleurkamer. Het komt uit, juist naast het trapje buiten.

De bunker werd in 2019 om hem wat op te waarderen aan de buitenzijde wit geverfd. Bij dat verven werd originele schade door de oorlog in de mate van het mogelijke niet geverfd. Nabij dit granaatwerpgat zie je duidelijk heel wat schrapnelschade in de gevel wat er toch op wijst dat deze bunker hier wel degelijk explosies van granaten heeft gekend.

Verdediging van het interne toegangssas indien dit vrij groot was.

De derde lokatie is wat met dezelfde functie. Soms ging men het granaatwerpgat van de eerste keer laten uitkomen aan de binnenkant van het toegangssas, in plaats van buiten de bunker. Het kwam in dat geval gewoon uit aan de andere kant van de gepantserde deur. Deze gepantserde deur was bestand tegen de impact van een dergelijke granaat. U kunt dit duidelijk zien in het toegangssas van de bunker A40 te Kwatrecht.

Eigenlijk sloot dit aan bij de verdediging die in dit geval al bestond in de gepantserde deur zelf met het aanwezige schuifje. Zie deze link.

Verdediging kanonkamer vanuit mitrailleurkamer bij bunkers voor de opstelling van mobiele C47 kanonnen.

De vierde lokatie waar granaatwerpgaten courant worden teruggevonden is van de mitrailleurkamer naar de kanonkamer toe bij kanonbunkers voor het opstellen van mobiele 47mm kanonnen. Men achtte allicht de kans groter dat de kanonkamer in vijandelijke handen zou vallen zodat men de kans voorzag eventuele bezetters vanuit de andere kamer toch nog te kunnen uitschakelen. Dit systeem is wel niet overal toegepast. Zo is alvast de bunker A44 te Kwatrecht niet voorzien van dit bijkomende granaatwerpgat. Kwatrecht behoorde tot de eerste gebouwde bunkers op de linie en mogelijks is het dus nog een aanvulling die al tijdens de bouw van de linie nog werd beslist voor de op dat moment nog niet gebouwde bunkers van dat type.

Bovenaan kijkt u op dit soort granaatwerpgat in de bunker Be8 te Betsberg Oosterzele. Linksboven: Het toegangstrapje van de ingang van de mitrailleurkamer van Be8. Het granaatwerpgat zit juist rechts boven de foto. Let ook even op hoe hoog deze bunkerkamer is. Bovenaan rechts ziet u de kanonkamer van deze zelfde bunker. U ziet het granaatwerpgat toekomen in de bunker onderaan rechts. Deze foto is getrokken kijkend naar het schietgat voor het kanon. Onderaan: een volledig gelijkaardige situatie in de bunker A33 te Oosterzele.

Originele plannen: Koninklijk Legerachief - De Moskou-archieven