Bovenaan: De originele kabeldoorgangen opnieuw zichtbaar bij de bunker A42 te Kwatrecht. U ziet ze binnengaan juist achter de bovenste traptrede, voorbij de uitloop van het granaatwerpgat. Ze gaan gewoon loodrecht door de wand die hier ongeveer 1 meter dik is. Zij kwamen juist binnen onder de originele Etagères aan de muren. Hiermee ziet u ook duidelijk hoeveel de vloer van de mitrailleurkamer eigenlijk onder het maaiveld zit. Onderaan links: Kabeldoorgangen bij bunker D23 aan buitenzijde. Onderaan rechts: kabeldoorgangen intern de bunker D19.
Bruggenhoofd Gent was nog niet voorzien van een eigen communicatienetwerk zoals wel het geval was met de later gebouwde KW-linie. Daar had men speciale op de achterlijn gelegen kleine schakelbunkers die een gans telefonienetwerk voorzagen op de rest van de linie. Dit kon op die manier vrij snel werkbaar gezet worden.
Bij Bruggenhoofd Gent diende dit bij in gebruik nemen van de stelling nog volledig ontsponnen te worden tussen de bunkers. Dit is dus zeker nooit globaal gedaan maar allicht hier en daar wat voor bepaalde bunkers onderling die dan als communicatie en commmandoposten werden gebruikt. Zulks systeem is sowieso zeer zwak voor sabotage. Dit houdt namelijk in dat de telefoniedraden praktisch bloot over het terrein zouden lopen of slechts zeer ondiep ingegraven moeten gezeten hebben. Waar de kabels bovenkwamen om in de bunkers binnen te gaan kwamen zij gegarandeerd bloot te liggen aan het oppervlak wat zeker een zeer zwak punt opleverde voor sabotage.
De bunker A30 te Moortsele
Een bunker waar deze telefonie zeker heeft gelegen is de zware bunker A30 te Moortsele. Hier werd niet minder dan 5 kilometer telefoniekabel naartoe gebracht.