|
Beschrijving van bruggenhoofd Gent.
Gedetailleerde beschrijving van de bunkers en hun bewapening.
Een overzicht van enkele steeds terugkomende zaken. Hieronder de schijnwerper die altijd aanwezig was in de bunkers tegen directe doorbraak.
Enkele terugkomende specifieke details van de bunkertjes. |
De Schijnwerper, eveneens alleen aanwezig bij de bunkers tegen directe doorbraak.
Naast de 6 manuele ventilators vindt men in 5 van de 6 dezelfde bunkers op bruggenhoofd Gent ook nog eens de ruimte waar ooit een schijnwerper stond, terug. Dit waren opnieuw de bunkers tegen directe doorbraak:
In dit geval is de schijnwerper in As6 te zoeken en niet in As7. Te Astene had men van 2 bunkers samen, As6 en As7 de functie verwerkt van op de andere plaatsen 1 bunker tegen directe doorbraak.
Over de types van schijnwerpers bestaat opnieuw discussie omdat er toch een tweetal types waren die besproken werden in de originele dossiers. Zeker is dat er van het type hiernaast gebruikt zijn om te monteren in de bunkers van bruggenhoofd Gent. |
|
Origineel werden er 6 van dergelijke schijnwerpers op acetylene-gas geplaatst in de bunkers van TPG. De op gas werkende schijnwerpers waren afkomstig van de firma Magondeaux.
De firma Magondeaux was een van de marktleiders voor de productie van verlichting op acetyleen (Carbide). Ze hadden al een voorgeschiedenis in lampen voor fietsen, auto's maar ook lampen van vuurtorens en mijnwerkerslampen.
In de periode 11 tot 18 Oktober 1939 vindt men bij Ebes briefwisseling terug over het electrificeren van 2 bunkers op de bunkerlijn TPG. Dit handelde over de bunkers Mu9 en S8.
|
|
Enkel deze 2 bunkers zouden aangepast geweest zijn voor een electrische schijnwerper. Binnen de briefwisseling ging het hem er in hoofdzaak over dat de miltiaire overheid de kosten aangerekend om dit te doen bij de bunker Mu9 zeer hoog vond. De oorzaak van dat probleem lag bij het totaal niet geëlectrificeerd zijn van die zone van de Hundelgemsesteenweg toen. Er bevindt zich ook heden ten dage daar niets van bewoning. Op 25 Oktober 1939 wordt opdracht gegeven deze werken te starten en deze beide bunkers te electrificeren. Op 30 Januari 1940 werd de bunker S8 te Kwatrecht van stroom voorzien. Bij deze bunker kwam deze stroom via een stroomkabel die over de steenweg hing vanaf de andere zijde van de weg. Hetzelfde gebeurde op 31 Januari 1940 te Munte voor bunker Mu9. Hier werd een aparte kabel doorgetrokken tot aan de bunker (allicht ondergronds).
Welke elektrische schijnwerpers dan uiteindelijk zijn gebruikt in de bunkers Mu9 te Munte en S8 te Kwatrecht, is tot op heden nog een raadsel. In elk geval zijn er op locaties waar electriciteit was voorzien ooit schijnwerpers gezet van de firma Willocq Bottin uit Brussel.
Enkele detailplannetjes bij deze opstelling horende (algemeen) |
Het systeem was zo opgezet dat als men de schijnwerper wou gebruiken, er van de binnenzijde uit, een luik werd opengeschoven, de brandende schijnwerper dan werd naar voor geschoven en dan het luik achter de schijnwerper opnieuw dichtgedaan. Dit maakte dat de opening met de schijnwerper geen invliegopening mocht zijn voor eventueel vijandelijke kogels, wat soms wel te verwachten zou kunnen zijn.
Ook het luikje dat hiervoor gebruikt werd, was intern van hout gemaakt maar had aan beide zijdes een metalen plaat. |
|
|
Detailplannetjes van dit speciale schuifluik |
Bunker Mu9 - nog zichtbare details van de schijnwerper
Aan de buitenkant van de bunker zat het schijnwerpergat verborgen achter een vals raam. Het is het kleinere vierkante gat zoals men gemakkelijk nog kan zien volledig rechts aan de voorkant van de zware bunker Mu9 te Munte. (zie beide foto's hieronder, foto rechts collectie A. Ombecq) |
Aan de binnenkant van de bunker heeft men eveneens zoals bij de ventilator een soort van sokkel. Op deze sokkel stond in vredestijd de schijnwerper. Het gat aan de binnenkant was afgesloten met een metalen schuif waarvan de geleidingsplaatjes nog kan zien zitten.
Net zoals de manuele ventilators zijn heden geen restanten meer te vinden van de originele schijnwerpers. |
Zoals al gemeld, had de bunker Mu9 elektriciteit en dan ook een elektrische schijnwerper. Naar deze lokatie toe zie je nog restanten van waar ooit elektriciteitsdraden moeten gelopen hebben. Wie deze ooit mee verwijderde, blijft een raadsel. |
Bunker A6 - zeer zwaar gehavend, ook voor dit systeem.
Dit zijn enkele foto's van de bunker A6 te Astene. Deze had een gelijkaardige interne structuur maar is helaas zwaar gehavend geraakt na de oorlog door hem proberen te slopen. Hier toch nog enkele beelden die u hetzelfde tonen bij deze bunker. |
Originele plannen: Koninklijk Legerarchief - De Moskou-archieven
|
|
|