Schuilstructuren voor passieve luchtbescherming op de terreinen van het station van Denderleeuw.

Citadelpark Gent

Buskruitfabriek Cooppal Wetteren

Vliegvelden WO I Regio Gent

WO I Munitiepark Kwatrecht

De Dodendraad

De Hollandstellung - Duitse WO I bunkerlinie

Reichsschüle Flandern - SS-School Kwatrecht

Duitse Atlantic Wall Radarpost - Goldammer

WOI en II Munitiedepot De Ghellinck Zwijnaarde

Duitse gangen onder centrum Gent WOII

Schuilplaatsen voor havenarbeiders Gentse kanaalzone uit de koude oorlog

Het Fort van Eben Emael

KW-linie

WO I - Kwatrecht - Melle

18 daagse veldtocht gekoppeld aan TPG

Neergestorte B17 te Kwatrecht 19-09-1944

De bevrijding WO II van de regio rond TPG

Toestand Belgisch leger ten tijde van mei 1940

Gesneuveldenlijsten:

Contact en onbeantwoorde vragen

Media-aandacht

Copyright

Links

Vestingsbouw directe omgeving Gent.

Deze reportage geeft u de locatie weer van in totaal allicht 7 schuilstructuren in de directe omgeving van het spoorwegstation van Denderleeuw. Alleen is er totaal geen zekerheid meer of alle hier vermelde structuren heden nog zullen bestaan. De laatste prospectie dateert ondertussen namelijk reeds van 2011.

Overzicht van de schuilstructuren nabij het station van Denderleeuw:

Zesde schuilplaats: Een eenmansschuilplaats tussen de rangeersporen

Dit zesde beschreven restant uit Wereldoorlog II is eveneens een nog fraai eenmansschuilbunkertje dat zich nog altijd op de randen van de spoorwegterreinen van Denderleeuw bevindt. Probleem met dit structuurtje is dat het niet bereikbaar is zonder aan spoorlopen te doen. Lig het dan ook zeker niet zelf te proberen bereiken zonder toelating aub. In mijn geval is het bezocht geweest met de hulp van spoorwegpersoneel en verliep alles op reglementaire wijze. Het structuurtje ligt langs de westelijke zijde van de aanwezige sporen en die zijde is dus niet echt bereikbaar via enerlei openbare weg
Op deze wijze is het structuurtje te zien vanaf de Rodenbachlaan. Je kan het zelfs zien liggen vanaf de eerder gemelde 4e en 5e structuur.
Twee foto's van het structuurtje tussen de ranggeersporen.
Ook dit structuurtje heeft nog mooi intact zijn beschermingswanden aan de toegang. Deze dienden te verhinderen dat eventueel rondvliegend puin de toegang van de structuur zou kunnen treffen.

Het betreft hier opnieuw een schuilstructuur bij origineel allicht een klein spoorweggebouwtje dat in dit geval wel totaal niet meer te bespeuren valt. In dit geval zal het een bedieningsgebouwtje geweest zijn voor de wissels van dit rangeergedeelte.

De binnenkant is volledig uitgewerkt in dikke stalen platen. Deze dragen een volledig identieke structuur. Het zijn allen zware dikke platen met telkens terugkerende kruisjes in het staal. De structuur is uiteindelijk niets meer dan een zware stalen buis met een deurgat. Op het staal werd als extra bescherming, beton aangebracht.

Het deurtje staat heden op een kier en is ook zo volledig aan het vastroesten. De binnenkant van de zeer beperkte schuilplaats is beperkt gevuld met rommel.

Men ziet duidelijk dezelfde metalen platen aan de binnenkant die men ook in het deurtje herkent. De ganse structuur is aan elkaar gelast of verbonden met zware klinknagels.