Duits WOII vliegveld

Structuren die voorlopig nog niet te plaatsen vielen

Hieronder alvast de structuren die ondertussen wel geplaatst geraakten en allen aparte fiches van bestaan

Op deze pagina een aantal structuren zichtbaar op foto's, zo goed als zeker het Duitse vliegveld van Maldegem, maar voorlopig niet in detail te plaatsen. Alle info dus meer dan welkom op info@bunkergordel;be.

Mal 99-01 - Onbekende vliegtuigloods

Foto van Duitse bommenwerper voor onbekende vliegtuigloods op Maldegem (Foto: collectie Geert Beelaert)

Mal 99-02 - Onbekende Munitie-opslag

Foto is zeker vliegveld van Maldegem en nog genomen in 2007. Helaas krijg ik hem totaal niet meer geplaatst. De foto zou in feite te vinden moeten zijn op basis van de zichtbare bomen en de schelf op de achtergrond. Tot op heden echter niet kunnen vinden. (Foto: Collectie Tristan Cools)

Mal 99-03 - Onbekende 88mm FLAK-opstelling

Foto is zeker vliegveld van Maldegem en toont 88 mm FLAK geschut opgesteld in een veld. Helaas voorlopig niet echt in detail te plaatsen. (Foto: Collectie Geert Beelaert)

Mal 99-04 - Onbekende 88mm FLAK-opstelling

Foto is zeker vliegveld van Maldegem en toont 88 mm FLAK geschut opgesteld in een veld. Helaas voorlopig niet echt in detail te plaatsen. (Foto: Replica)

Mal 99-05 - Onbekende 88mm FLAK-opstelling met zeker 7 kleinere houten structuren.

Foto's zijn zeker in de nabijheid van het vliegveld van Maldegem en ze tonen meerdere stukken 88 mm FLAK geschut opgesteld in een veld. Helaas voorlopig niet echt in detail te plaatsen. Deze FLAK opstellingen kunnen gerust een eindje buiten het eigenlijke grondgebied, bij het vliegveld gerekend, gelegen hebben.

 • 1e foto. FLAK opstelling met meerdere stukken 88mm geschut. Op de achtergrond een beboste zone en een aantal kleinere houten structuren.
 • 2e foto. U ziet duidelijk dezelfde beboste strook achter de opstelling
 • 3e foto. Structuren achter FLAK stelling op achtergrond. 3 dichtbij elkaar staande structuuren rechts van FLAK-stelling. Nog zeker 2 meer naar links.
 • 4e foto. detail van 3 kortbij elkaar gezette structuren. De FLAK-stelling verborgen achter de gebouwtjes. 4e stuctuur hier rechts op foto.
 • 5e foto. Terugblik foto 4. We zien 2 linkse gebouwtjes vorige foto en kijken dus op vorige foto naar links. In achtergrond nog 2 tal structuren.
 • 6e foto. Detail eerstvolgende gebouwtje vorige foto op achtergrond.
 • 7e foto. De volgende foto's komen ook uit dezelfde reeks en tonen allicht nog 2 gebouwtjes uit dezelfde reeks waar men toen allicht nog maar een houten dak aan het opzetten was.
 • 8e foto. Allicht eerder een kleine observatiepost.

(Collectie: Geert Beelaert)

Mal 99-06 - Onbekende 88mm FLAK-opstelling

Foto is zeker in de nabijheid van het vliegveld van Maldegem en toont naast een FLAK-opstelling ook een vlaggegroet en meerdere zoals op Maldegem wel meerdere terug te vinden kleine gebouwtjes. (Collectie: Geert Beelaert)

Mal 99-07 - Brandweerpost op het Vliegveld.

Foto is zeker op het vliegveld van Maldegem genomen. Hij toont een aantal brandweermannen van het vliegveld.

De eigenlijke brandweerkazerne zou in dit geval in een houten gebouw op het vliegveld geweest zijn. Vlak ernaast stond een toren die gebruikt werd om de brandslangen na gebruik te laten drogen.

Voorlopig ontbreekt echter nog altijd de exacte locatie van brandweerkazerne en bijhorende toren.

(Foto: Collectie: Geert Beelaert - info over brandweer op het vliegveld: Frank Raeman Osi Msm)

Mal 99-08 - Betonnen toren op het vliegveld.

Foto is zeker op het vliegveld van Maldegem genomen. Hij toont een betonnen toren op het vliegveld.

Helaas is deze toren tot op heden nergens op bestaande foto's te zien.

Er waren een aantal mogelijke functies.

 • Wachttoren maar door de band waren deze op het vliegveld die hiervoor gekend waren in hout opgetrokken.
 • Toren bij de brandweer voor het ophangen van de slangen (Zie Mal 99-07)
 • Betonnen watertoren. Dit laatste zou ikzelf vermoeden omdat je als je iets nauwer toekijkt ziet dat er een interne wit geverfde bakstenen structuur is zoals bij een stenen windmolen.

(Foto: Collectie Jasper Verstrynge)

Mal 99-10 - Onbekende Abstellbox en bijhorende buisvormige schuilstructuur

Foto van een onbekende Abstellbox op het vliegveld van Maldegem. Op de achtergrond zie je alvast juist achter de rug van de persoon rechts nog de toegang tot allicht een buisvormige schuilstructuur bij deze vliegtuigloods. Gezien deze abstellboxen vooral te zoeken waren in Maldegem nabij de kruising van Krommewege en de huidige expressweg enerzijds en aan de noordkant van de weg Vliegplein, is ook deze foto allicht op een van beide locaties te zoeken. (Foto: Collectie Geert Beelaert)

Mal 99-11 - Onbekende buisvormige schuilstructuur

Foto van een onbekende buisvormige schuilstructuur op het vliegveld van Maldegem. Op deze foto merk je mooi dat deze wel degelijk een toegang hadden met een chicanevorm om directe inslag van projectielen te vermijden. De exact hier gefotografeerde locatie is voorlopig niet te plaatsen. (Foto: Collectie Geert Beelaert)