Beschikbare kaarten van Bruggenhoofd Gent.

Het zal u zeker niet verbazen als ik u weet te zeggen dat zonder kaarten de bunkers terugvinden, geen gemakkelijk klus is. Ik geef u hierbij een kort overzicht van de courantste kaarten die beschikbaar zijn met de locaties van de verschillende bunkers. Er zijn een aantal kaartjes die meer gericht zijn op een aantal bunkers in een bepaalde gemeente of streek. Anderen bestrijken de ganse bunkergordel. Hierbij een kort overzichtje.

  • De Duitse kaart afkomstig uit het Denkschrift. Opmerkelijk bij deze kaart is dat het een kaart is van Duitse makelij terwijl het toch over een Belgische bunkergordel gaat. Dit komt omdat dit kaartje uit 1941 dateert en een gedeelte is van een grotere studie die de Duitsers lieten maken van allerhande vestigingswerken die zij aantroffen in de verschillende landen die zij waren binnengevallen. Het eigenlijke werk waar de kaart uit komt draagt de volledige naam: "Denkschrift über die Belgische Landesbefestigung - Hrsg. Oberkommando des Heeres, Berlin 1941". Het probleem bij dit kaartje is dat ze niet zo heel gedetailleerd is qua straten. Er staan enkel de grote hoofdwegen, waterlopen en spoorlijnen op en de kaart gaat hier en daar wel flink de mist in over de exacte lokatie van sommige bunkers. Hier en daar staan er bunkers op gezet waar er in realiteit geen zijn en anderzijds ontbreken er hier en daar wel bunkers. Op de tussenlijnen staan de bunkers vrij juist. Ze is echter weinig juist als men de bunkers gaat bekijken in de weerstandsnesten en de steunpunten. De eerste 40 a 50 bunkers heb ik in mijn zoektocht aan de hand van dit kaartje weten terug te vinden.
  • Detailkaartje van Wetteren-Melle. Ondanks dat het op eerste zicht een vrij gebrekkig en summier gemaakt kaartje lijkt is de lokatie van de eropgezette bunkers zeer juist. Interessant om ter plaatse enkele bunkers te gaan zoeken.
  • Detailkaartje van Gijzenzele. Correct kaartje voor de bunkers in Gijzenzele en directe omgeving.
  • Detailkaartje van Munte. Vrij correct voor de bunkers in Munte. Mu13 en Mu16 staan echter omgekeerd op het kaartje.
  • Detailkaart van de ganse linie, daterend van kort na WO II.
  • Gecorrigeerde Duitse kaart. Dit is het Duitse kaartje met zijn gekende fouten die ikzelf volledig heb aangepast naar de echte situatie. Locaties op kaartje zijn nu vrij juist.
  • Gecorrigeerde Duitse kaart, enkel nog bestaande bunkers. Vorige kaartje met verwijdering van verdwenen of afgebroken bunkers.
  • Duitse stafkaarten gebruikt bij aanval op TPG. Deze kaarten zijn vooral zeer interessant om ons een idee te kunnen vormen over de kennis van de Duitse aanvaller over ons verdedigingsstelsel op het ogenblijk van de aanvallen hier.
Terug naar "Home" Terug naar bovenkant van pagina