av14
 
Bunkernummer
AV14
Oud Bunkernummer
AW14
Lokatie
Melle
Toegankelijkheid
Volledig vrij
Aantal kamers
2 achteraan verbonden kamers en een sas
Aantal schietgaten
2
Type geschut
2 x MI
Bijhorende vuurrichting
Oosten

Korte beschrijving van de bunker

  • Uitwendige kenmerken.
  • Dit is één van de bunkertjes waarvan men met 100% zekerheid kan zeggen dat hij een test is geweest over " hoe" een bunker te camoufleren. Er is op de ganse gordel namelijk maar één bunker zo uitgewerkt. De bunker is niet ommuurd of gecementeerd geweest.
  • De bovenkant is uitgewerkt zoals er velen zijn, namelijk met het ruw stenen uiterlijk, type "Tyrolien Mamelonné" genaamd.
  • Deze camouflage was daarna vermoedelijk geverfd in een lichtgroene of okergele grondkleur. Gezien hij midden in een weiland ligt zal het allicht lichtgroen geweest zijn. Mogelijks had dit lichtgroen dan wel nog okergele vlekken.
  • De gelijnde voorkant was in alle waarschijnlijkheid met lichtgroene, okergele en groene kleurbanden bedekt. De okergele kleur ging vermoedelijk ook over op de binnenkant van de schietgaten. Als men dan weer in de schietgaten en op de voorkant kijkt, zou men soms de indruk krijgen dat hij origineel een vlekkenpatroon zou hebben gehad zoals een tijger.
  • De achterkant van de bunker zat tussen de grote betonnen keermuur en het toegangssas verborgen achter een berg grond.
  • De schietgaten zaten verborgen achter metalen luiken.
  • Het toegangssas was uitgewerkt met een betonnen toegangstrapje. In dit sas was een sterfputje voorzien.
  • Bij de bunkers met mitrailleurkamer(s) was de toegang tot de eigenlijke gevechtsruimtes van de bunker gescheiden van het sas door middel van een gepantserde metalen deur van 0.86m x 1.82m (BxH) met zonneblinden, omlijsting en luikje voor toegangsverdediging.
  • De eigenlijke toegang bij de inkom was op zijn beurt afgesloten met een metalen traliehekje van 0.90m x 1.82m
  • In elke mitrailleurkamer was daarnaast standaard aanwezig:
    • 3.50 meter etagères met leggers in inlandse eik.
    • Een inlands eiken plankje van 0.32m x 0.12m x 0.06m met ijzeren steunen voor de plaatsing van een kogelpers.
    • 6 zware geschilderde hanghaken voor ophangen materialen in de kamers
    • Een verzinkte hanghaak aan het plafond voor ophangen olielamp (in vredestijd)
    • 1 chardome en chardomeplaat voor de standaard opstelling van een Maximmitrailleur
  • Ventillatiegaten waren aan de buitenzijde aan de bovenzijde afgesloten met een koperen geperforeerde afdekplaat om ingooien van projectielen naar binnen onmogelijk te maken.
  • Deze bunker zat letterlijk zoveel mogelijk in het terrein ingewerkt zodanig dat hij zo weinig mogelijk de aandacht zou trekken van vijandelijke troepen.
  • Structuur.
  • Twee achteraan verbonden kamers en een sas.
  • Elke kamer was voorzien voor het opstellen van een mitrailleur.
  • Het extra kamertje van 1,00 x 1,60 m achteraan de 2e mitrailleurkamer is zonder de plannen nog te wijzigen in oktober 1934 geseponeerd en nooit zo gebouwd geweest.
  • Opmerkingen.
  • Heel merkwaardig is dat deze bunker wel degelijk een oud bunkernummer heeft AW12 dat duidt op een bunker gebouwd Wetteren. De bunker is echter volledig net over de grens met de gemeente Melle gebouwd en behoort dus bij de bunkers gebouwd op Melle..
  • Het is een vooruitgeschoven bunker op de voorlinie tussen de spoorlijn Oostende-Brussel en de steenweg van Aalst naar Gent tussen AV13 (640 m) en A41 (195 m). Hij is in hoek opgesteld met de bunker A41 om zo het gezichtsveld en het schietbereik voor de beide bunkers te vergroten.
  • De bunker was standaard voorzien voor de opstelling van Maximmitrailleurs. Daarnaast was hij eveneens voorzien om Hotchkiss- of Coltmitrailleurs te kunnen opstellen.
  • Het bunkertje zijn aandeel in het bouwproject A bedroeg origineel 64.276,59 Bef. Met inbegrip van wat gemeenschappelijke kosten zoals onder andere de niet individueel verdeelde beplantingen moet deze prijs allicht opgetrokken worden tot 64.334,09 Bef. Als men hier nog eens een aantal zaken gaat bijtellen die niet dienden ingecalculeerd te worden door de bouwfirma's maar rechtstreeks werden aangeschaft door de militaire overheid zoals bv chardomes, koepels, ventillatoren,... moet de totale kostprijs ongeveer op 64.634,09 Bef hebben gelegen.
  • Ter info: 1 BEF in 1934 komt ongeveer overeenkomt met een bedrag van 74 BEF (1.84€) in 2013, een "factor 74" dus.
  • De bunker is volledig vrij maar is in zijn tweede kamer veranderd in een glascontainer. Er liggen zeker meer dan honderd glazen flessen in.
  • De bunker staat in nogal drassig weiland en men heeft schrik gehad dat hij zou verzakken. Men heeft dan ook zijn draagvlak vergroot door een vrij grote keermuur aan de bunker te bouwen. Dit zelfde type keermuur vindt men ook terug bij de commandobunker C18, eveneens op grondgebied Kwatrecht.
  • Het bunkertje heeft op de voorkant menige inslag van projectielen.
  • Dit is ook één van de bunkertjes dat bij de 3 dagen strijd uit Belgische handen is moeten gaan maar steeds opnieuw heroverd is kunnen worden.
  • Deze bunker bevat trouwens nog een speciale test van een soort camouflage die als cementering zou moeten aangebracht worden. Deze camouflage trekt wel sterk op de camouflage die men terugvindt bij de Antitankgracht in Antwerpen.
  • Nog een interessant weetje bij deze bunker is dat de toenmalige eigenaar van de woning net voor het weiland, zelf een metser, zijn woning heeft gebouwd terwijl hij ondertussen in deze bunker heeft gewoond.

Routebeschrijving om deze bunker te vinden

  • De bunker ligt op de achterkant van de Steenbergstraat, de weg langs het kerkhof van Kwatrecht. Hij ligt een 100 tal meter ver in het weiland op uw linker kant.
Bijhorende foto's

Situatieschets van deze bunker op de rand van een zeer heuvelachtig weiland. De bunker zat deels ingewerkt in het terrein. De hoek achter de grote keermuur en de achterkant zaten zo goed als volledig verstopt in een grondheuvel.

Er werd bij de bouw van de bunker, net zoals bij de bunker C18 geopteerd voor de grote keermuur omdat men vreesde dat de bunker zou durven verzakken op de drassige grond van het weiland waar hij op werd gebouwd.

Grondplan van deze bunker. Merk opnieuw op dat er een extra kamertje is achter de tweede mitrailleurkamer dat in werkelijkheid nooit is gebouwd. De uitstekende keermuur is bijna even lang als de rest van de voorkant van de bunker.
Doorsnede AB bij bovenstaand grondplan. Je ziet meteen dat de achterkant van de bunker volledig ingewerkt was in het terrein en aangevuld was met grond.
Doorsnede CD bij bovenstaand grondplan. Opnieuw zit de bunker aan de linker zijkant volledig ingewerkt in het terrein.
Aparte bijkomende schets van de voorgevel van deze bunker. Ook deze schets zegt weinig of niets over de camouflagekleuren waarmee de bunker zoveel mogelijk in het landschap zou moeten verdwijnen.
Zicht op het bunkertje in het veld anno 1995. Ook dit bunkertje is al gedurende vele tientallen jaren onveranderd blijven staan midden in een weiland. (Foto: Collectie G. De Jong - Simon Stevin Stichting)
zicht op bunkertje in het veld
Vooraanzicht uit dezelfde periode. (Foto: Collectie G. De Jong - Simon Stevin Stichting)

Zicht op de bunker zoals men hem anno 2006 nog altijd praktisch identiek kan zien liggen vanaf het uiteinde van de Steenbergstraat. Een interessant weetje bij deze bunker is dat de persoon die het huis links op de foto gebouwd heeft, tijdens de bouw van het huis, in deze bunker gewoond heeft.

av14
Zicht op achterkant van het toegangssas. U ziet reeds duidelijk de merkwaardige lijnenstructuur op de bunker naast het deurgat. Let ook even op het kleine testvakje dat u kunt zien linksboven de muur die wat uitsteekt voorbij het deurgat.
av14
Detail van het camouflagetestvakje op de zijkant van de bunker. In elk geval vindt men langs de antitankgracht te Antwerpen bunkertjes met een zeer gelijkaardig uitwendig patroon.
av14
Detail van de toegang. Leuk om op te merken is dat men ook hier aan de binnenkant verftinten ziet zitten op de witte bepleistering aan de binnenkant. Dit zal ooit aangebracht zijn om de witte bepleistering niet te fel te doen afsteken tegen de camouflagekleuren aan de buitenkant van de bunker. Deze lichte groene kleur is allicht ook de tint die bij vele tirools gebochelde bunkers als ondergrondkleur heeft gediend, mogelijks dus ook bij deze bunker.
Binnenzicht eerste mitrailleurkamer meteen achter het toegangssas.
Zicht op de toegang van de tweede mitrailleurkamer. Deze kamer is letterlijk omgevormd in een glasbol. Schandalig hoe deze bunker als een privéstort wordt gebruikt. Er zitten meer flessen in dan in sommige glasbollen in de regio.
Detail van het camouflagetestvakje op de zijkant van de bunker.
av14
Zicht op de voorkant en de rechter zijkant van de bunker. U ziet vanaf hier reeds duidelijk de zeer grote keermuur aangebouwd aan de uitstekende neus.
av14
Vooraanzicht met de grote keermuur links.
av14

Detail van de beide schietgaten. Als men de bunker zo bekijkt zou men de indruk krijgen dat hij origineel een soort tijgerpatroon zou hebben gehad. Deze kleurtinten zijn trouwens ook duidelijk aan de binnenkant van de schietgaten te zien.

Boven het linker schietgat ziet een zware projectielinslag.

(Foto: Collectie Kris Vlaeminck)

Detail van de projectielinslag boven het linker schietgat.

Achterkant van de bunker. Deze achterkant zat volledig verborgen achter een berm grond. Men kan dit ook afleiden uit het feit dat er geen enkele vorm van camouflage is aangebracht op deze kant.
av14
Zicht op het dak van de bunker dat origineel was gecamoufleerd als een ruw gebochelde bunker (type Tyrolien). (Foto: Collectie Kris Vlaeminck)
Fraaie sfeerfoto van dit bunkertje anno 2010. (Foto: Collectie M. Demoor)
 
Vorige (AV13)
Vorige (AV13)
Volgende (AV15)
Volgende (AV15)